Suvo voće je OBAVEZNO na trpezi za BADNJE VEČE, a ljudi ne znaju da iz njega vrebaju OTROVI i bakterije - Jedna vrsta ubedljivo NAJOPASNIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 14:01

Suvo voće je OBAVEZNO na trpezi za BADNJE VEČE, a ljudi ne znaju da iz njega vrebaju OTROVI i bakterije - Jedna vrsta ubedljivo NAJOPASNIJA

Ako često jedete suvo voće, dobro zapamtite - ako ne uradite jednu stvar, može da bude opasno za zdravlje!

Danas je Badnji dan, dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika- Božića. Mnogi su već uveliko smislili kako će im izgledati božićna trpeza, a ono što je neizostavno na njoj su svakako slatkiši.

Pored ukusnih kolača, torti i oblandi, sastavni deo trpeze je i suvo voće.

Ako često jedete suvo voće, možda ne znate da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ga trebalo oprati pre konzumacije. Kupili ste ga u zdravoj hrani, pa pretpostavljate da je zdravo, zar ne? Ne uvek, na njemu se mogu nalaziti prljavština, pa čak i mikroorganizmi koji izazivaju stomačne probleme, a jedna vrsta je najopasnija!

Suvo voće trebalo bi oprati pre konzumacije, osim ako na pakovanju jasno ne piše da je spremno za jelo. Posebno ako ste suvo voće kupili u rinfuzu, odnosno iz nekog velikog pakovanja ili čak kutije su vam "zahvatili" sto ili dvesta grama velikom kašikom koja se koristi i za druge proizvode.

Zašto suvo voće treba prati? Najpre, ne znate kako je sušeno. Ako se nalazilo napolju, izloženo prirodnim elementima, moglo je da zadrži prašinu, čak i ostatke insekata koji su "trčkarali" po njemu. U voću koje prirodno ostane pomalo sočno iznutra, kao što su suve kajsije ili suve šljive, vlaga potpomaže i razvoj bakterija ili parazita koji su se tu možda našli.

Suvo voće takođe izgubi na volumenu zbog sušenja, kora mu se zbrčka, a u svim tim pregibima zadržaće se još više prašine, prljavštine ili mikroorganizama.

Najsigurniji način da operete suvo voće je da ga poređate u pleh tako da je u tankom sloju, potom prelijete ključalom vodom i ostavite par minuta. Onda ga dobro ocedite i sada je bezbedno za jelo.

Srbija Danas/Mondo.rs/Prenela: J.Šipčić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.