Sutra se POSTI na VODI - I najvećim GREŠNICIMA se praštaju gresi na VELIKI ČETVRTAK, ako ovako postupe

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 22:44

Sutra se POSTI na VODI - I najvećim GREŠNICIMA se praštaju gresi na VELIKI ČETVRTAK, ako ovako postupe

Naredna tri dana provedite u tišini i uz molitvu!

Strasna nedelja, poslednja u toku časnog posta je u toku, a sutra je Veliki četvrtak. Ovu nedelju od Velikog ponedeljka do Velike subote pravoslavni vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju u tišini bez muzike i veselja.

Poslednja 3 dana posvećena su sledećim događajima:

Četvrtak - Judinoj izdaji, petak - osudi, raspeću na krst i smrti i subota - pogrebu, Hristovom silasku u ad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radi oslobađanja duša ranije umrlih pravednika i prvoj najavi vaskrsenja.

Narodni običaji na Veliki četvrtak

Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Dok se bi svi ostali dani u Stradalnoj nedelji (poslednoj nedelji Vaskršnjeg posta) poste na vodi, na Veliki četvrtak je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti malo vina.

Veliki četvrtak je pokretni praznik jer je deo Velikog, Časnog ili Vaskršnjeg posta, koji traje šest nedelja. Vernici koji se pridržavaju pravila posta, prve i poslednje nedelje ne jedu čak ni ribu, već drugu posnu hranu, pripremljenu na vodi, bez ulja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.