Sutra je BADNJI DAN - Ne započinjite svađu i nemojte ništa pozajmljivati, a evo šta još obavezno treba ISPOŠTOVATI

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 11:56

Sutra je BADNJI DAN - Ne započinjite svađu i nemojte ništa pozajmljivati, a evo šta još obavezno treba ISPOŠTOVATI

Kada je reč o Badnjem danu, običaj je da se uveče, nakon unošenja badnjaka, porodica okupi za trpezom, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sednu za trpezu. Večera je obavezno posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi...

Dan uoči Božića, 6. januara po novom, a 24. decembra po starom kalendaru, zove se Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se toga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana seče badnjak i unosi u kuću.

Badnjak predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Sa ovim danom počinje Božićno slavlje. Ujutru rano, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija obljavljuje se odlazak u šumu po banjak.

Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripemaju trpezu za Božić.

U Srbiji postoji mnoštvo verovanja i običaja koji se tiču Badnjeg dana, ali izdvojićemo tri najrasprostranjenija.

Na primer, veruje se da na Badnji dan ništa ne treba da se pozajmljuje iz kuće, a ukoliko ste ranije nekome nešto pozajmili, trebalo bi da to vratite nazad jer se smatra da ne valja da ono što pripada kući bude van nje na ovaj dan.

Na Badnje veče se krcaju orasi, kako bi se videlo kakve će ko biti sreće tokom godine. Svaki ukućanin razbije orah, a ako je jezgro oraha zdravo i jedro, biće dobra godina onome ko ga je krcao. Ako ne, veruje se da neće imati sreće te godine, kao i da neće biti baš dobrog zdravlja.

Rasprostranjeno je verovanje da se na Badnji dan, kao i na Božić, ni sa kim ne valja svađati jer se smatra da će onaj ko to radi cele godine neće imati sreće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.