Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 13:52
Supa od KOSTIJU I CRNI LUK na LISTI! Namirnice koje u rekordnom roku jačaju imunitet, predlog NUTRICIONISTE
Zeleno povrće takođe dosta pomaže!
O unosu vitamina i pravilnih namirnica obično vodimo računa kada se razbolimo. Tada pokušavamo "instant" da ojačamo imunitet, a preporuka lekara je da nam zdrava ishrana bude svakodnevna rutina.
Specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga otkirla o koje navike u ishrani slabe imuni sistem.
- Prevelik unos prostih ugljenih hidrata (belog brašna i šećera), nedovoljan unos tečnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka) - kaže Ferluga i ističe da treba unositi namirnice koje jačaju imuni odgovor organizma.
- Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Takođe, i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba severnih hladnih mora, laneno seme, čia seme i orasi - tvrdi ona i podseća koliko je važno da unosimo hranu koja je bogata vitaminima.
Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdravlje creva, već i za naše celokupno zdravlje.
Hrana koja jača imuni sistem
Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni i blagotvorno deluju na imuni sistem, a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola, ali i kurkuma koju možete dodati u potaže, limunadu čaj ili voćni smuti.
Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.
Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka (lemon balm), maslačka, čaj od ehinacee...
Nastavak na SrbijaDanas.com...