Supa od KOSTIJU I CRNI LUK na LISTI! Namirnice koje u rekordnom roku jačaju imunitet, predlog NUTRICIONISTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 11:15

Supa od KOSTIJU I CRNI LUK na LISTI! Namirnice koje u rekordnom roku jačaju imunitet, predlog NUTRICIONISTE

Za jačanje imuniteta važan je odmor, hidratacija, kao i pravilna ishrana.

O unosu vitamina i pravilnih namirnica obično vodimo računa kada se razbolimo. Tada pokušavamo "instant" da ojačamo imunitet, a preporuka lekara je da nam zdrava ishrana bude svakodnevna rutina.

Specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga otkirla o koje navike u ishrani slabe imuni sistem.

- Prevelik unos prostih ugljenih hidrata (belog brašna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i šećera), nedovoljan unos tečnosti, prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka) - kaže Ferluga i ističe da treba unositi namirnice koje jačaju imuni odgovor organizma.

- Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Takođe, i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba severnih hladnih mora, laneno seme, čia seme i orasi - tvrdi ona i podseća koliko je važno da unosimo hranu koja je bogata vitaminima.

Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdravlje creva, već i za naše celokupno zdravlje. 

Hrana koja jača imuni sistem

Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.

Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka (lemon balm), maslačka, čaj od ehinacee...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.