Studija: Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju decu

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 08:06

Studija: Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju decu

Žene koje u trudnoći često povraćaju i imaju mučnine navodno rađaju inteligentniju decu, pokazalo je istraživanje. Kanadski naučnici otkrili su da mame koje pate od teških jutarnjih mučnina tokom trudnoće, uključujući i hiperemezu od koje je patila Kejt Midleton, obično imaju decu s visokim IQ-om, donosi Practical Parenting.

Revolucionarna studija proučavala je 121 dete u periodu od tri do sedam godina čije su majke tokom trudnoće patile od teških jutarnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mučnina. Stručnjake je iznenadilo ono što su otkrili. Naime, deca čije su majke u trudnoći imale češće i intenzivnije mučnine pokazala su mnogo bolje rezultate na testovima inteligencije, pamćenja i jezičnih veština.

Mučnina u proseku pogađa i do 80 posto trudnica. I dok kod većine žena ovi neugodni simptomi prolaze nakon prvih 12 nedelja, kod nekih mogu potrajati sve do trećeg tromesečja, pa i završetka trudnoće. Istraživači veruju da hormoni trudnoće povezani s jutarnjim mučninama imaju pozitivne učinke na razvoj mozga fetusa.

"Ova otkrića sugerišu da mučnina i povraćanje u trudnoći nisu potpuno štetni i zapravo mogu povoljno poboljšati dugoročni mentalni razvoj dece", izjavila je vođa istraživanja Irena Nulman za Reuters Health.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.