Stručnjaci otkrivaju RAZLIKU IZMEĐU SOCIOPATE I PSIHOPATE, kao i da li je IMITIRANJE ZLOČINA novi društveni problem

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 19:38

Stručnjaci otkrivaju RAZLIKU IZMEĐU SOCIOPATE I PSIHOPATE, kao i da li je IMITIRANJE ZLOČINA novi društveni problem

Evo šta kažu stručna lica.

Nakon dva tragična događaja koja su se dogodila u Srbiji za manje od 48 sati, mnogi ljudi traže odgovor na masu pitanja koja se javljaju.

Dve, od mnoštvo nedomica, jesu kako prepoznati psihopate i sociopate, te da li je imitiranje zločina novi društveni problem.

U emisiji 150 minuta gostovali su Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost i Dejan Milutinović, predsednik strukovnog udruženja bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Svaki ubica je ili psihopata ili sociopata. Psihopata je neko ko nema razvijen deo mozga koji razvija emocije, on može da bude društveno jako prihvatljiv, da bude uspešan čovek ili žena, da ima porodicu, ali on nema saosećanje. Da li je neko umro, da li je živ, njemu je isti emotivni status, nema ga - navodi Gordana Mišev.

Kada su sociopate u pitanju, situacija je malo drugačija.

Sociopata je osoba koja proživljava određenu vrstu nasilja ili je zlostavljana kao dete i onda gubi mogućnost razvijanja emocija, biva uskraćena za emotivnu inteligenciju, te postaje sociopata. Sociopate su malo nesigurnije od psihopata koji su mnogo veći manipulatori i mnogo ih je teže otkriti od sociopata. Sociopate burno reaguju za razliku od psihopata i mnogo ih je lakše otkriti - objašnjava Mišev.

Istaknut je takođe podatak da 13 dana nakon masovne pucnjave spada u kritičan period u kojem se mogu očekivati razne društvene devijacije.

- Nakon ovakvih dođajaja, razni profili ličnosti nalaze svoje viđenje stvari i kako mogu da iskoriste ovakve događaje, zato imamo ovo delo kao ''copy-paste''. Psihopate i sociopate vide model po kojem je nešto urađeno, vide priliku, medijsku pažnju da iskopiraju negativne junake iz filmova - zaključuje Dejan Milutinović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.