Stručnjaci ZA DUGOVEČNOST ISTIČU - Sedenje u ovom položaju PODMLAĐUJE, podstiče gipkost i cirkulaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2023, 21:01

Stručnjaci ZA DUGOVEČNOST ISTIČU - Sedenje u ovom položaju PODMLAĐUJE, podstiče gipkost i cirkulaciju

Mnogi ovo i praktikuju, a nisu znali da je zdravo!

Dok odrastamo, domaći radimo na podu. Igramo se na parketu, ležimo dok brbljamo sa prijateljima, a ponekada i jedemo obroke na podu. Ali kako starimo, mnogi od nas gube osećaj dečje radoznalosti za tlo – posebno kako nam zglobovi postaju sve krutiji sa godinama. Ipak, prema rečima stručnjaka za dugovečnost i osnivača "Plavih zona!" Dena Bjutnera, ljudi koji žive u zajednicama koje imaju kulturu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zajedničkih obroka na podu često žive preko 100 godina. Slučajnost? On misli da nije.

Den Bjutner kaže da su padovi jedan od najzastupljenijih uzroka smrti u starijoj populaciji. Podsetimo vas da ako imate više od 65 godina, postoji jedna od četiri šanse da ćete pasti prema podacima objavljenim na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (www.cdc.gov/falls/facts), a ako do pada dođe, studije pokazuju da se šanse da ponovo padnete dupliraju. Takođe, prema statistikama objavljenim na istom sajtu, povreda kuka kod starijih od 65 godina povećava mortalit, ne nužno od pada, ali od povezanih bolesti.

Prednosti sedenja na podu za dugovečnost

Kako možete sprečiti da ove statistike postanu stvarnost? Fokusiranjem na održavanje mišićne mase. Niska mišićna masa je ranije bila povezana sa povećanim rizikom od kognitivnog pada, insulinskom rezistencijom i visokim inflamatornim markerima.

„Podaci su prilično nedvosmisleni o dugovečnosti i zdravstvenim prednostima posedovanja adekvatne mišićne mase“, tvrdi doktor Piter Atija.

Postoje razne vežbe koje možete da uradite — poput treninga sa otporom i konopca za preskakanje — da biste ojačali mišiće kao i niz suplemenata za zdravlje zglobova koje možete uzimati da biste podržali mobilnost, ali česte svakodnevne navike su ono što će vam zapravo pomoći da dostignete status stogodišnjaka, kaže Bjutner.

„Kada sedite na podu, verovatno se dižete i spuštate sa poda 30 puta dnevno“, kaže on, što samo po sebi trenira ravnotežu i snagu donjeg dela tela. To ne znači da morate baciti svaki komad nameštaja u svom domu.

„Na poluostrvu Nikoja, u Kostariki, sede na nameštaju, ali mnogo vremena provode u baštama“, dodaje on.

„Kada su u vrtu, oni su na kolenima, savijaju se, koriste istu vrstu mišića koje mi nikada ne koristimo kada sedimo u našim kancelarijama, gledamo TV..."

U suštini, on želi da u svoj svakodnevni život ugradite pokrete koji suštinski razvijaju snagu vašeg donjeg dela tela; pa čak i ako se ne posvetite svakodnevnom treningu snage u teretani, i dalje radite na tim neophodnim mišićnim grupama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.