Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 22:35
Starinska ŽITO TORTA: Puna ORAHA, zdravlja i nostalgije - Naše bake su govorile TO JE ONA PRAVA
Sećate li se žito torte? Sigurno ste je makar jednom probali kod bake i deke, a ukoliko niste, šta čekate?
Sve češće se vraćamo receptima koje su naše bake spremale, jer ne samo da bude emocije i ukusom nas vraćaju u detinjstvo, već su zaista kvalitetnog sastava, a harmonija tih ukusa se zaista ne može zaboraviti.
Sećate li se "žito torte"? Vi koji ste imali priliku da je probate, verujemo da joj ne biste odoleli ni danas. No, vama koji je nikada niste probali, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << savetujemo da to momentalno izmenite. Evo recepta i postupka pripreme. Verujte, nećete se pokajati.
Najpre umutite belanca 4 komada, pa im dodajte 3 kašike šećera. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne.
Zatim dodajte brašno (2,5 kašike) i 3 kašike mlevenih oraha. Lagano umešajte i sipajte na pleh obložen pek-papirom. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore. Kalup je 24 cm.
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, i malo mleka, pa sve polako sipati u ostatak mleka i skuvati fil na pari. Nije potrebno dugo kuvanje. Kada se prohladi, dodati puter, dobro umutiti mikserom, a zatim umešati orahe, i nastrugati po ukusu muskatni oraščić.
Filovati korice, kao i treću odozgo, fil razvući i oko torte. Ukrasiti po želji, predlog su seckani orasi, a zatim uživajte i prijatno.
Srbija Danas/Preneo: A.R.
Nastavak na SrbijaDanas.com...