Stanje vaših USANA je stanje vašeg CELOG ORGANIZMA: Dobro obratite pažnju šta vam poručuju i obratite se lekaru!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2024, 23:58

Stanje vaših USANA je stanje vašeg CELOG ORGANIZMA: Dobro obratite pažnju šta vam poručuju i obratite se lekaru!

Ne zanemarujte nijednu simptom koji se ispoljava na usnama

Obratite pažnju na svaki detalj kada su usne u pitanju – nepogrešiv su dijagnostičar. Šta usne govore o vašem zdravlju?

Usne su pokazatelj zdravstvenog stanja celog organizma.

Suve i ispucale usne

Koža usana je izuzetno osetljiva i tanka i prva reaguje na nedostatak vode u telu. Ako ste dehidrirali, u tom slučaju balzam za usne neće rešiti problem, već voda. Pijte dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vode!  Međutiim, dehidracija nije jedini uzrok suvih usana. Drugi najpopularniji krivac je pljuvačka koja se suši i izaziva pucanje usana. Nemojte oblizivati usne!  I na kraju, suvoće usana može biti pokazatelj problema sa jednjakom i želucem (najčešće gastritisom). Najčešće će se baš na usnama najpre odraziti problemi u radu unutrašnjih organa.

Pukotine na ivicama usana

Najčešći uzročnici pukotina u uglu usana su bakterije koje se šire iz usne duplje (znači, neadekvatna oralna higijena). Problem je naročito izražen kod osoba koje nose proteze. Dakle, ako se jave pukotine u uglu usana, posvetite više pažnje oralnoj higijeni. A ako je problem uporan, obratite se lekaru.

Pukotine u uglovima usana, kao i ispucale usne, mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina B2 i B3, i oslabljen imunitet. Promenite ishranu i obratite više pažnje na zdravlje. Jedite zdravu hranu, što više voća i povrća. I uzimajte vitamine.

Promena boje

Ako primetite da su vaše usne naglo promenile boju, obavezno se javite lekaru. To može ukazivati na probleme u radu jetre, hipertenziju, alergije i razne druge zdravstvene poremećaje.

Otok

Ako su vam usne blago otečen ujutru, to znači da dolazi do prekomernog nakupljanja tečnosti. U ostalim slučajevima, natečene usne ukazuju alergijsku reakciju. U oba slučaja, najbolje je da se obratite lekaru. U drugom slučaju to morate učiniti što pre.

Blede usne

Neprirodno blede usne najčešće su posledica anemije ili problema sa jetrom. Obavezno se javite lekaru.

Povećana osetljivost

Povećana osetljivost, crvenilo i iritacija duž ivica usana mogu biti uzrokovani alergijama, uključujući higijenske proizvode, na primer, na oralnu šupljinu ili pastu za zube. Tradicionalno, takva alergija je takođe praćena crvenilo desni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.