Stalno ste GLADNI I ŽEDNI? HITNO IZVADITE KRV! Obični simptomi mogu ukazivati na OZBILJNU BOLEST

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 07:17

Stalno ste GLADNI I ŽEDNI? HITNO IZVADITE KRV! "Obični" simptomi mogu ukazivati na OZBILJNU BOLEST

Ukoliko su signali učestuli, konsultujte se sa lekarom!

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi. Po kriterijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SZO dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L.

 Referentna vrednost jutarnje glikemije na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Tip 1 se obično dijagnostikuje u mladosti i brzo se razvija sa primetnim simptomima koji se javljaju unutar dve nedelje. Dijabetes tip 2 je pod direktnim uticajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimećeni.

- Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primetiti, a neki neće primetiti ni jedan. Obično se razvija u odraslog dobi, mada se čini da ga ima sve više dece i mladih osoba -  stoji na stranicama Centra za prevenciju bolesti.

- Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može oštetiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što dalje ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati - stoji na stranicama klinike "Cleveland". Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti.

Dijabetes će se često manifestovati i tako da morate u toalet puno češće nego inače i verovatno se budite usred noći nekoliko puta. Posledica je povišenja šećera u telu kojeg se ono pokušava rešiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite liječnika.

Dijabetes može istovremeno povećati nivo glukoze u telu, ali i blokirati stanice koje ju trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i telo može sagorevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme bez da se trudite.

Komplikacije mogu nastati puno pre nego vi shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama, a to se stanje naziva dijabetička neuropatija. Iako može „napasti“ bilo gde, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osećati trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osetljivost na temperaturu vazduha, a mogu se javiti i grčevi.

Ako ste primetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s lekarom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma. Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok slepoće kod odraslih Amerikanaca.

Visok nivo šećera u urinu i vagini mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije. Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mehura i da će se one često ponavljati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.