Šta sve leči seks?

Izvor: S media, 01.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve leči seks?

Zdrav i redovan seks obezbediće vam ne samo vrhunsko zadovoljstvo, već i zaštitu od stresa i mnogih bolesti - tvrde naučnici.

Osobe koje imaju zamašno seksualno iskustvo takođe su zdravije i u boljoj fizičkoj i mentalnoj formi od osoba koje se njime ne mogu pohvaliti. Pri tom, seks će vam pomoći da se izborite sa lošim raspoloženjem, zaštiti će vas od prehlade i gripa, omogućiti da živite duže.

Dr Dženifer Bas iz Kinsi instituta tvrdi: "Seksom poboljšavate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i snabdevate organizam korisnim supstancama koje vam omogućavaju da se osećate zadovoljno".

Istraživenje sprovedeno u Savezu penzionera SAD je pokazalo da gotovo polovina (44 odsto) pedesetogodišnjaka koji su u anketi izjavili da je njihovo zdravstveno stanje izvanredno ili vrlo dobro, imaju seksualni odnos bar jednom sedmično.

Međutim, samo 20 odsto onih koji su se izjasnili da im je zdravstveno stanje "pristojno" ili "loše" bivali su "nestašni" jedva jednom u 15 dana. Takođe je utvrđeno da redovan seks bitno smanjuje rizik da muškarac oboli od raka prostate.

Na vrhuncu zadovoljstva, seks podiže krvni pritisak ali, dugoročno, ona ga snižava i tako smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Zadovoljavajući seks, takođe, povećava lučenje supstance dopamin koja poboljšava opuštanje i suprotstavlja se hormonima stresa povezanih sa hipertenzijom.

Muškarci koji upražnjavaju seks ređe nego jednom mesečno dva puta češće su izloženi riziku od srčanog udara od muškaraca koji vode ljubav najmanje dva puta nedeljno.

Seks umesto fitnesa

Niki Voterman, londoska instrutorka fitnesa, tvrdi: "Samo 30 minuta seksa sagoreva 200 kalorija tako da, ako vodite ljubav pet puta sedmično, to je ravno dvoipočasovnom napornom vežbanju u teretani. Za postizanje najboljeg rezultata, žene u toku seksa treba da 'budu gore', jer će im to pomoći jačanju bedara i skidanju naslage sa stomaka".

Voditi ljubav u noći pre nekog stresnog događaja, kao što je polaganje ispita ili držanje govora, poboljšaće vaš nastup, piše u studiji koju je nedavno objavio škotski stručni časopis "Biološka psihologija".

Autori tvrde da seks pre uzbudljivog događaja izaziva pojačano lučenje "supstanci sreće i zadovoljstva" - dopamina, endrofina i enkefalinsa. A za muškarce je posebno značajno otkriće da svakodnevna ejakulacija u vođenjnu ljubavi za 12 odsto poboljšava kvalitet sperme.

Neka istraživanja nagoveštavaju da seks može da poboljša sportske performanse, posebno žena. Po jednoj teoriji, seks u organizmu sportistkinje povećava nivo muškog hormona testosterona.

Svakako da je najčešće žensko objašnjenje da se izbegne seks glavobolja. Ali čak i stvarna glavobolja posle dobrog seksa jednostavno iščezne, jer orgazam oslobađa oksitocin i endorfin, prirodne supstance u organizmu koje ublažavaju bol.

Konačno, još nešto se događa zahvaljujući oksitocinu: kad se oslobodi posle zadovoljavajućeg seksa, deluje kao prirodno uspavljujuće sredstvo. Pri tome mu muškarci, generalno posmatrano, teško odolevaju, jer posle samo nekoliko minuta padnu u dubok san. Dame, međutim, duže odolevaju i dremež ih savlada tek posle 30 minuta, a možda i kasnije.snabdevanje organizma

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.