Šta je sve bilo zabranjeno ženama?

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sve bilo zabranjeno ženama?

Žene su kroz istoriju često bile gurane u stranu i zanemarene prilikom donošenja bitnih odluka. Pa čak i kada se te odluke tiču njihove vlastite budućnosti.

Verovatno će vas iznenaditi kada saznate šta je to ženama bilo zabranjeno pre samo nekoliko decenija.

1. Kreditna kartica

Kreditne kompanije su neudatim ženama odbijale izdavati kreditne kartice veći deo 20. veka. Čarobna plastika bila je rezervisana za muškarce i udate žene čiji su supruzi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mogli potpisati njihov zahtev.

2. Porota

Nisu dali ženama da budu porota smatrajući da bi mogle simpatizirati zločince.

3. Služenje u vojsci

Iako su žene bile sastavni deo američke vojske još od 1948. godine, sve do 2013. godine bilo im je zabranjeno sudelovanje u direktnoj borbi.

4. Uzimanje kontracepcije, abortus

Čak i danas mnogi smatraju kontracepciju kontroverznim pitanjem. No, ne koliko i abortus.

5. Igranje fudbala

Fudbalska liga je 1921. godine odlučila da je žensko telo nepogodno za igranje fudbala. Ženama je bilo zabranjeno igrati na "muškim" terenima.

6. Trčanje maratona

Amaterski atletski savez SAD-a zabranio je ženama trčanje na maratonima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.