Šta da uradite sa čuvarkućom od prošle godine - ovo jaje se ne baca

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 13:54

Šta da uradite sa čuvarkućom od prošle godine - ovo jaje se ne baca

Kada na Veliki petak ofarbate u crveno novu čuvarkuću, evo šta treba da uradite sa starom.

Za Veliki petak i Uskrs vezuje se mnogo običaja, a jedan od njih je farbanje jaja. Možete pustiti mašti na volju kako biste dekorisali jaja i trpezu, ali prvo jaje koje se ofarba treba da bude cvene boje.

Ono se zove čuvarkuća. Veruje se da će ono tokom cele godine štititi dom od svih zla, nedaća i negativne energije. Treba da se čuva na posebnom mestu do sledećeg Uskrsa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Postoji običaj da se stara čuvarkuća na Veliki petak zameni novom, ali mnogi su u dilemi šta da rade sa starom.

U pojedinim krajevima Srbije postoji običaj da se stara čuvarkuća zapali u dvorištu kako bi se na taj način isteralo svo zlo i nedaće koje je tokom godinu dana čuvalo u sebi.

Postoji i običaj da se čuvarkuća odnese do obližnje reke ili potočića kako bi voda simbolički odnela sa sobom i sve nedaće.

Osim da se baci u tekuću vodu, čuvarkuća se može zakopati i u zemlju.

Šta god da od ovoga uradite, samo je bitno da staru čuvarkuću ne ostavite u domu – u tu svrhu imate novo jaje koje će vas čuvati do sledeće godine.

Dok čuvarkuća stoji na počasnom mestu u domu, ukućani se na dan Uskrsa ujutru prvo tucnu jajima da se vidi čije je jače, a ovom lepom običaju najviše se obraduju deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta da uradite sa čuvarkućom od prošle godine

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2023

Kada na Veliki petak ofarbate u crveno novu čuvarkuću, evo šta treba da uradite sa starom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.