Izvor: B92, 21.Okt.2021, 08:56
Šta birate - proju, gibanicu ili uštipke
U nastavku vam predlažemo tri odlična recepta za ove neodoljive klasike.
Proja, gibanica, uštipci - čini nam se da ova jela nikad neće dosaditi i da su rado viđena na našim trpezama, posebno za doručak.
Nema ništa lepše kada kuća zamiriše na svežu, a ova tri klasika možete da služite sa jogurtom ili čašom mleka.
Proja
Potrebno je:
4 jaja
7 kašika kukuruznog brašna
7 kašika brašna
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
150 g kisele pavlake
200 g tvrdog sira
150 ml kisele vode
malo soli
susam za posipanje
Priprema:
Umutite belanca, pa dodajte žumanca, brašno sa praškom za pecivo. Kad to izmešate dodajte kukuruzno brašno, ulje, pavlaku, kiselu vodu i pola količine sira. Sve dobro izjednačite. Razlijte u pleh koji ste obložiti pek papirom. Izmrvite po površini ostatak sira i pospite malo susamom. Pecite na 220 C oko 40 minuta da lepo porumeni.
Gibanica
Potrebno je:
500 g gotovih kora
3 jaja
300 g sira
1/2 praška za pecivo
70-100 ml maslinovog ulja
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
3-4 veće kašike sira
Za preliv:
100 ml mleka
malo ulja
1 jaje
Priprema:
Izdrobiti sir, dodati jaja, jogurt, kiselu vodu ulje i prašak za pecivo i sve izjednačiti. Tepsiju 30x20 (može i veća) obložiti pekpairom. Na dno raširiti dve kore i premazati uljem, a stranice kora bi trebao da vise preko tepsije.
Svaku koru blago uronuti u fil, pa ređati u tepsiju jednu do druge. Tako i drugi red pa preko razbacati šaku čistog sira. Zatim treći red, opet umočiti kore..
I tako dok imate kora i fila. Vratiti kore koje vise preko tepsije i pokriti sa dve kore i ušuškati.
Iseći malo gibanicu na kocke. Umutiti jaje dodati mleko i malo ulja. Preliti preko gibanice i peći oko 45 min na 210 C. Seći toplu.
Uštipci
Sastojci:
4 jajeta
500 g jogurta
500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
ulje
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte jogurt. Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Lepo promešajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja. Pržite i vadite na ubrus da se ocede.