Šta birate - proju, gibanicu ili uštipke

Izvor: B92, 21.Okt.2021, 08:56

Šta birate - proju, gibanicu ili uštipke

U nastavku vam predlažemo tri odlična recepta za ove neodoljive klasike.

Proja, gibanica, uštipci - čini nam se da ova jela nikad neće dosaditi i da su rado viđena na našim trpezama, posebno za doručak.

Nema ništa lepše kada kuća zamiriše na svežu, a ova tri klasika možete da služite sa jogurtom ili čašom mleka.

Proja

Potrebno je:

4 jaja

7 kašika kukuruznog brašna

7 kašika brašna
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
1 prašak za pecivo

100 ml ulja

150 g kisele pavlake

200 g tvrdog sira

150 ml kisele vode

malo soli

susam za posipanje

Priprema:

Umutite belanca, pa dodajte žumanca, brašno sa praškom za pecivo. Kad to izmešate dodajte kukuruzno brašno, ulje, pavlaku, kiselu vodu i pola količine sira. Sve dobro izjednačite. Razlijte u pleh koji ste obložiti pek papirom. Izmrvite po površini ostatak sira i pospite malo susamom. Pecite na 220 C oko 40 minuta da lepo porumeni.

Gibanica

Potrebno je:

500 g gotovih kora

3 jaja

300 g sira

1/2 praška za pecivo

70-100 ml maslinovog ulja

200 ml jogurta

100 ml kisele vode

3-4 veće kašike sira

Za preliv:

100 ml mleka

malo ulja

1 jaje

Priprema:

Izdrobiti sir, dodati jaja, jogurt, kiselu vodu ulje i prašak za pecivo i sve izjednačiti. Tepsiju 30x20 (može i veća) obložiti pekpairom. Na dno raširiti dve kore i premazati uljem, a stranice kora bi trebao da vise preko tepsije.

Svaku koru blago uronuti u fil, pa ređati u tepsiju jednu do druge. Tako i drugi red pa preko razbacati šaku čistog sira. Zatim treći red, opet umočiti kore..

I tako dok imate kora i fila. Vratiti kore koje vise preko tepsije i pokriti sa dve kore i ušuškati.

Iseći malo gibanicu na kocke. Umutiti jaje dodati mleko i malo ulja. Preliti preko gibanice i peći oko 45 min na 210 C. Seći toplu.

Uštipci

Sastojci:

4 jajeta

500 g jogurta

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

ulje

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte jogurt. Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Lepo promešajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja. Pržite i vadite na ubrus da se ocede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.