Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2023, 08:56
Srpska nutricionistkinja otkrila KOJE ALKOHOLNO PIĆE JE NAJGORE PITI ZA VREME PRAZNIKA - Brzo omamljuje, mladi ga NAJČEŠĆE konzumiraju
Nakon proslave Nove godine, mamurluk postaje neizbežna posledica konzumacije alkohola. Različite vrste pića mogu izazvati različite simptome mamurluka. Crveno vino, s visokim sadržajem alkohola, metanola i kvercetina, često rezultira jakom glavoboljom koja traje duže od mamurluka uz druge vrste pića.
Sezona je božićnih i novogodišnjih žurki – doba godine kada najviše pijemo, da bismo sutradan požalili.
Kajemo se i obećavamo i sebi i drugima da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više nećemo piti zbog mamurluka, koji je uzrokovan reakcijom našeg tela na etanol, toksin, koji je glavni sastojak pića.
Povećan unos alkohola u kombinaciji sa ostalim sastojcima može nepovoljno da se odrazi na zdravlje. A posebnu pažnju bi trebalo da obrate svi oni koji imaju poblema sa srcem, visokim krvnim pristiskom ili dijabetesom.
Pa tako, postoje pića koja u sebi sadrže previše šećera ili zasićenih masti, a koji dodatno utiču na zdravstvene probleme.
- Brojna istraživanja dovode alkohol u vezu sa oko 60 različitih dijagnoza, gde se pokazalo da što se više konzumira alkohol, veći je i rizik od razvoja bolesti. Konzumiranje alkohola sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike, a samo neki od tih rizika su visok krvni pritisak, insulinska rezistencija, bolesti srca i jetre, moždani udar i neke vrste kancera. Osim toga, postoji i potencijalni rizik povećanja telesne težine, zato što alkohol sprečava organizam da sagoreva masti. Dakle, osim što je kaloričan, alkohol uzrokuje i glad, te smanjuje osećaj sitosti - rekla je Tatjana Popović, nutricionista i prvi sertifikovani health coach u Srbiji.
- Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol, koji štiti kardiovaskularni sistem. Predlažem da uvek birate što kvalitetnije vino - rekla je Tatjana.
Објава коју дели Tatjana Popović (@totallywellness)
- Kokteli sadrže najveću količinu šećera, kao i drugih veštačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, kao i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osećaja omamljenosti, tj. pijanstva. Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te, iako izuzetno nezdravi, budu broj jedan izbor za većinu mladih ljudi - zaključuje nutricionistkinja.
Srbija Danas/Instagram@totallywellness/J.Šipčić
Nastavak na SrbijaDanas.com...
Srpska nutricionistkinja o alkoholu i praznicima: Piće koje najviše volimo najgore za zdravlje
Izvor: Luftika.rs, 31.Dec.2023
Tatjana Popović, nutricionista i prvi sertifikovani health coach u Srbiji, u svetlu činjenice da tokom praznika veliki broj ljudi konzumira više alkohola nego u redovnim okolnostima, objašnjava koja alkoholna pića su manje, a koja više štetna.. Brojna istraživanja dovode alkohol u vezu sa oko...