Srbi VOLE JEDNU ČAŠICU RAKIJE UJUTRU - Evo koliko je dozovljeno i da li je ovo pametna odluka u toku leta

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 10:31

Srbi VOLE JEDNU ČAŠICU RAKIJE UJUTRU - Evo koliko je dozovljeno i da li je ovo pametna odluka u toku leta

Mnogi dan započinju kafom i uz malo alkohola"!

Leto je zvanično počelo, a pred nama su dani sa visokim temperaturama. Uvek aktuelna tema je šta jesti i kako se hidrirati u toku toplih dana. Dok lekari i nutricionisti predlažu vodu uz eventualno malo limuna, kao najbolju moguću kombinaciju, u Srbiji i dalje vlada trend da se uz jutarnju kafu uzme i jedna rakija, a možda i nekoliko u toku dana.

Kako to utiče na organizam, o tome je za RTS govorio doktor Stijačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Kaže da kada bi otišli na kosidbu na Rajcu i pitali kosce, koji na izuzetno visokim temperaturama kose livade, da li popiju – dobili bi odgovor da svi popiju po jednu ili dve čašice naše šljivovice i to im da je snagu, rašire se krvni sudovi, više se znoje i izdrže visoke temperature.

Zapamtite jednu stvar, podvlači doktor, jedna čašica rakije može da bude taman, dve su već mnogo, a tri će biti malo...

"Moramo da se držimo toga. Pogotovo ako vozimo, onda nećemo o tome da razmišljamo", zaključio je dr Stijačić.

Dejtvo rakije u umerenim količinama.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.

Pomaže u prevenciji prehlade

Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.

Ne goji

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.