Smanjuje PREKOMERAN STRES i neguje KOŽU - Svi benefiti korišćenja LAVANDE od kojih je jedan MALO POZNAT

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2023, 12:06

Smanjuje PREKOMERAN STRES i neguje KOŽU - Svi benefiti korišćenja LAVANDE od kojih je jedan MALO POZNAT

Primena ove mirisne biljke je široko rasprostranjena.

Lavanda je mediteranska biljka koja ima višestruka lekovita svojstva, a za njenu primenu mogu se koristiti cvet, list ili eterično ulje lavande.

Prijatnog je mirisa, pa je sastojak brojnih parfema i osveživača, a njena primena u vidu mirišljavih kesica koje se drže u ormaru je takođe jako raprostranjena.

Lavanda se najčešće upotrebljava za:

Bilo da se koristi samostalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili u kombinaciji sa drugim sastojcima, lavanda daje odlične rezultate kada je u pitanju nega kože i kose. Čest je sastojak šampona za jačanje korena kose i sprečavanje opadanja. Takođe, postoje brojni melemi sa lavandom koji smiruju upalne procese na koži kao što su bubuljice i akne, a koristi se i kao sastojak za melem protiv opekotina.

Zbog svog specifično mirisa lavanda ima blago sedativno dejstvo koje pomaže umirenju psihe. Često se koristi u aromaterapiji, a par kapi eteričnog ulja možete staviti u difuzer ili posudu sa vodom kako bi dobili prirodni osveživač prostora. Dokazano je da lavanda pomaže prilikom regulisanja prekomernog stresa, anksioznosti i uznemirenosti.

Poznato je da dejstvo lavande ima pozitivan uticaj na nervni sistem, pa se njena upotreba može naći u alternativnoj medicini za lečenje alchajmerove bolesti, kao i demencije. Zbog svog umirujućeg dejstva lavanda je takođe dobra za nesanicu zato se može konzumirati u vidu čaja koji se pije pre spavanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.