Smanjite rizik od pojave KATARAKTE uz pomoć ovih 6 SAVETA - Jedan je posebno bitan za opšte ZDRAVLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2023, 21:41

Smanjite rizik od pojave KATARAKTE uz pomoć ovih 6 SAVETA - Jedan je posebno bitan za opšte ZDRAVLJE

Ovako ćete moći da smanjite rizik od oboljevanja katarakte.

Sočiva su jasne, zakrivljene strukture na prednjem delu očiju koje vam pomažu da se fokusirate na različite udaljenosti. Međutim, ona često mogu da se zamute.

Godine i genetika su najveći faktori rizika za razvoj katarakte. Više od polovine osoba starijih od 80 godina ima kataraktu, ili su imali operaciju katarakte, ali ako na vreme usvojite neka pravila ponašanja, moći ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da smanjite rizik od oboljevanja ili da sprečite razvoj oboljenja.

Ako ste zabrinuti zbog katarakte, razgovarajte sa oftalmologom o preventivnim koracima koji vam mogu pomoći da minimizirate njenu pojavu, a već danas ovo možete sami da preduzmete:

Ultraljubičasto (UV) zračenje može da ošteti vaše oči, što dovodi do razvoja katarakte. Na mikroskopskom nivou, UV svetlost izaziva oksidativna oštećenja. Kada se to dogodi, štetni molekuli koji se nazivaju slobodni radikali mogu da poremete proteine u vašem sočivu i dovedu do njihovog zgrušavanja.

Prema studiji iz 2020. godine, koja se navodi na sajtu Health, rizik od razvoja katarakte se povećava sa dužim i dugotrajnim izlaganjem suncu.

Nošenje sunčanih naočara i šešira sa obodom dok ste na suncu može vam pomoći da smanjite količinu štetnog UV zračenja koje dopire do vaših očiju. Za najbolju zaštitu, nosite naočare za sunce koje nude 100% UV zaštitu od UVA i UVB zraka.

Hemikalije u dimu cigareta mogu negativno da utiču na mnoge delove vašeg tela, uključujući i vaše oči - osobe koje puše imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja katarakte od nepušača!

Pušenje je, takođe, povezano sa drugom vrstom oštećenja oka koja se zove starosna makularna degeneracija. Ako ste pušač, prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od katarakte i drugih očnih oboljenja.

Ishrana sa puno voća i povrća i minimalno prerađenih namirnica može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja katarakte.

Prema istraživanju iz 2019. godine, hranljive materije u namirnicama imaju tendenciju da budu efikasnije u prevenciji katarakte od dodataka ishrani.

Iako je uravnotežena ishrana najbolji način za sprečavanje katarakte, mala do umerena doza nekih antioksidanata takođe može da bude korisna: antioksidanti su molekuli, poput vitamina C i vitamina E, koji imaju sposobnost da se bore protiv slobodnih radikala, koji mogu da oštete zdrave ćelije u organizmu, pa tako i u vašim očima.

Istraživači se slažu da je ishrana sa visokim sadržajem ovih namirnica, nutrijenata i suplemenata povezana sa najnižim stopama katarakte:

Održavanje umerene težine i uravnotežena ishrana koja ne uključuje mnogo slatke hrane može da vam pomogne i u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 koji je povezan sa pet puta većim rizikom od razvoja katarakte.

Povreda oka je još jedan faktor rizika za nastanak katarakte, pa vas nošenje odgovarajućih zaštitnih naočara tokom sportskih i drugih specifičnih aktivnosti može zaštititi i smanjiti rizik od oboljevanja.

Svojim očima možete da pomognete tako što ćete nositi:

Takođe, možete da zaštitite svoje oči preduzimanjem mera predostrožnosti kada otvarate flaše sa čepovima i izbegavanjem rukovanja, paljenja ili stajanja blizu vatrometa.

Smanjivanje potrošnje alkohola može pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte.

U studiji iz 2022. godine, istraživači su utvrdili da je duže konzumiranje alkohola tokom života povezano sa povećanim rizikom od katarakte, pri čemu se značajan rizik javlja kod više od 90 pića godišnje kod muškaraca i 40 pića godišnje kod žena.

Katarakta i druge očne bolesti u ranim fazama nekad nemaju primetne simptome.

Da biste zaštitili zdravlje vaših očiju, važno je da ih redovno kontrolišete, posebno kako starite jer ako se očne bolesti otkriju rano, to smanjuje rizik od ozbiljnijih komplikacija koje bi mogle uticati na vaš vid u budućnosti.

Koliko često vam je potreban pregled očiju?

Oftalmolozi preporučuju sveobuhvatan pregled očiju, čak i ako ste pod niskim rizikom od oboljevanja, za osobe od 40 godina i starije na:

Stručnjaci preporučuju da osobe sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 urade pregled očiju jednom godišnje, bez obzira na starost.

Ako ste pod većim rizikom od razvoja očne bolesti ili katarakte na osnovu vaše lične medicinske ili porodične istorije, možda će vam biti potrebni redovniji pregledi očiju, čak i ako nemate simptome.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.