Sledeće nedelje OČEKUJE nas VELIKI SRPSKI PRAZNIK! Ulice će zasijati, a ove običaje ispoštujte od RANOG JUTRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 16:51

Sledeće nedelje OČEKUJE nas VELIKI SRPSKI PRAZNIK! Ulice će zasijati, a ove običaje ispoštujte od RANOG JUTRA!

Ispoštujte sve običaje!

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu, naredne nedelje proslavljaju veliki praznik Petrovdan. Jedan od moglo bi se reći najspecifičnijih praznika u Srbiji, za koji se vezuju mnogobrojni običaji.

Pale se lile

Cela Srbija tako reči zasijaće u kasnim popodnevnim satima od plamena vatre i u narodu poznatih "lila" koje se prave kao neka vrsta baklje od mlade kore trešnje ili breze.

Ovo je običaj koji priziva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << blagostanje u domaćinstvu i zdravlje životinja, tamo gde ih ima. Velika vatra pali se na trgovima, raskršćima, a u severozapadnoj Srbiji neretko na platou isprad svakog domaćinstva gori vatra i pale se lile.

Radovi u polju su na pauzi

Na ovaj praznik, ne odlazi se u polje, izbegavaju se teški poljoprivredni radovi. Veruje se da od početka godine, do ovog dana ne bi trebalo jesti jabuke, jer u tom slučaju, možemo očekivati krupan grad i nepogode, koji nisu dobri za useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan se raznose jabuke susedima od ranog jutra. Jabuke se namenjuju dušama umrlih, a negde se pre toga voće odnosi i na osvešćenje u crkvu.

Mese se i kolači sa jabukama koji se tradicionalno nazivaju "Petrovače".

Prema narodnom verovanju, Sveti Petar je sa Svetim Savom zamenio verige, pa se zato dešava da su na Savindan dani topli, a oko Petrovdana sveži. Takođe, u narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda). Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.