Slavimo VELIKOG PROROKA SOFONIJA: Skinite sve svoje GREHE ovom MOLITVOM i obezbedite MIR, ZDRAVLJE i BLAGOSTANJE svojim najmilijima

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 23:47

Slavimo VELIKOG PROROKA SOFONIJA: Skinite sve svoje GREHE ovom MOLITVOM i obezbedite MIR, ZDRAVLJE i BLAGOSTANJE svojim najmilijima

Sveti prorok Sofonije bio je jedan od proroka Starog zaveta čije se propovedi nalaze u Bibliji. On je živeo u 7. veku pre Hrista, tokom vladavine kralja Josije u Judeji. Sofonija je jedan od "malih proroka", što znači da su njegove knjige u Bibliji kraće u poređenju s knjigama drugih proroka.Glavna tema Sofonijinih proročanstava bila je opomene narodu Izraela zbog njihovog odstupanja od Božjih zakona i idolatrije. Takođe je najavljivao Božji sud i dan gneva, ali je istovremeno pružao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadu u mogućnost pomirenja kroz iskreno pokajanje. Na dan ovog sveca obavezno izgovorite molitvu i oprostite svima, čak i onima koji su bili nepravedni!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju svetog proroka Sofonija, savremenika proroka Jeremije.

Obavezno ispoštujte običaje i izgovorite ovu molitvu i mir, zdravlje i blagostanje će ući vaš dom.

Sveti prorok Sofonije. Rodom je od gore Savarata, iz plemena Simeonova. Živeo i prorokovao u VII veku pre Hrista za vreme blagočestivog cara judejskog Josije.

Bio je savremenik proroka Jeremije. Imajući smernost veliku i um čist i Bogu uzdignut, on se udostojio proziranja u budućnost.

Prorekao je dan gneva Božjega; kaznu nad Gazom, Askalonom, Azotom, Akaronom, Ninivijom, Jerusalimom, Egiptom. Jerusalim je on video kao "grad odmetnički, oskvrnjen, nasilnički. Knezovi su u njemu lavovi koji riču; sudije su mu vuci večernji; koji ne glođu kosti do jutra. Proroci su mu hvališe, varalice; sveštenici njegovi skvrne svetinju, izvrću zakon" (Sof 3, 1-4).

Provideći vreme dolaska Mesije, on oduševljeno kliče: "Pjevaj kćeri Sionska; klikuj, Izrailju; raduj se i veseli se iz svega srca, kćeri Jerusalimska!" (Sof 3, 14). Upokojio se ovaj tajnovidac u mestu svoga rođenja, da čeka opšte vaskrsenje i nagradu od Boga.

Običaji

Sofonije je prorok koji je upozoravao na nepravdu i odbacivanje Božjih zakona. Njegova osnovna poruka bila je poziv na pokajanje, tražeći od naroda da se vrate veri u jednog Boga. Zato sveti oci savetuju da na dan ovog sveca oprostite svima, pa čak i onima koji su vam učinili nepravdu i da odate čast Bogu molitvom za naprijatelje svoje.

Sofonija je govorio o "danu gneva" kao sudbonosnom danu Božjem kada će se svi morati suočiti s posledicama svojih postupaka. Ovaj koncept bio je prisutan i u drugim proročanstvima u Starom zavetu.

Iako je prorok donosio teške poruke o Božjem gnevu, istovremeno je pružao nadu u mogućnost pomirenja i oprosta kroz iskreno pokajanje. Zato se pokajte za sve grehe i izgovorite sledeću molitvu koja će vam doneti mir, zdravlje i blagostanje, ali i vašim bližnjima.

Molitva

Proroka Tvoga Sofonija, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.