Skoro svaki SRBIN pije BAŠ OVAKVU KAFU! Doktorka objasnila - evo da li UNIŠTAVA ŽELUDAC i ko NE SME da je konzumira

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2023, 08:09

Skoro svaki SRBIN pije BAŠ OVAKVU KAFU! Doktorka objasnila - evo da li UNIŠTAVA ŽELUDAC i ko NE SME da je konzumira

Stručnjaci tvrde da je gorka kafa najbolji izbor.

Ujutru se kod većine zna red - prvo kafa, pa sve ostalo. A dok se ovaj napitak pije na sve moguće načine, od gorke, preko filter kafe, do slatke i sa mlekom, ipak, nekad bi trebalo da se zapitamo šta je pravi i najzdraviji izbor.

Stručnjaci tvrde da je gorka kafa najbolji izbor, naime, sudeći prema istraživanjima - ne bi trebalo da se stavlja ni mleko, jer kada se pomeša s velikim količinama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crevima.

Kazein, koji se nalazi u mleku kada dođe u dodir sa kofeinom koagulira i stvara gas koji izaziva bolove u stomaku. Uz to, nutricionisti kažu da mleko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe bogate slojevima šlaga i sirupa, one sadrže astronomske količine kalorija. Na primer, takva kafa u maloj šolji može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrednost, pa tako čine više štete nego koristi, navodi net.hr.

 Za emisiju "RTS Ordinacija" govorila je i dr Marija Ranić iz Centra izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma.

- Dugi niz godina je kafa povezivana isključivo sa negativnim aspektom. Međutim, brojna istraživanja ukazuju da zapravo ona može imati koristi po zdravlje. Kod osoba koje je redovno konzumiraju primećeno je smanjenje rizika od pojave dijabetesa, Alchajmerove i Perkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta kancera. - rekla je dorktorka.

Da li je kafu zdravije piti s mlekom ili bez?

- I to spada u jedan od mitova da je kafa sa mlekom loša za želudac. Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mleko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka.

Ono o čemu se obično ne priča, kad je reč o kafi, jeste njeno diuretičko svojstvo. - Zato se preporučuje da se uz svaku šoljicu kafe popiju 2-3 čaše vode, da bi se nadoknadila tečnost - kaže dr Ranić i dodaje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.