Škembići iz MasterChefa na dva načina – pohovani i u saftu: Evo kako da ih pripremite

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 21:17

Škembići iz MasterChefa na dva načina – pohovani i u saftu: Evo kako da ih pripremite

Dosimo još recepata iz kuhinje popularnog MasterChefa, koji se emituje na Prvoj televiziji svakog četvrtka i petka od 21 čas.

Priprema škembića na ova dva načina donela je veliki uspeh plavom timu u najpopularnijem kulinarsko-takmičarskom šou programu MasterChef, te prolazak u naredni krug.

Isprobajte i vi ovo ukusno jelo, možda i vama postane jedno od omiljenih.

Sastojci:

- 400 g skembića

- 10 g bibera u zrnu
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
- 3 ili 4 lista lovora

- 1 crni luk

- 1 šalot

- 20 g sušenih vrganja

- 4 čena belog luka

- supena kašika soli

- 1 dl vina

- 1 dl pilećeg bujona

Za naan hleb:

- 250 g brašna

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica suvog kvasca

- 2 kašike ulja

- 5 kašika jogurta

- malo soli

- voda po potrebi

Za premaz:

- 2 čena belog luka

- 1/2 vezice peršuna

- 1 ljuta crvena paprika

- so

- biber

- maslinovo ulje

Priprema:

Škembiće oprati pod mlazom vode i potom ih staviti u troprocentnu slanu vodu. Zatim staviti u ekspres lonac u kojem su biber u zrnu, lovor, so, crni i beli luk. Neka se kuva oko 40 minuta (ako su prethodno prokuvani).

Iseći deblje parčiće škembića i koristiti oko 150 grama. U tiganj staviti puter, šalot malo izdinstati, dodati sušene vrganje, a potom belo vino i sačekati da ispari alkohol. Zatim dodati škembiće i pileći bujon i zajedno dinstati 5 minuta. Po potrebi dodati putera i začiniti solju i biberom.

Za naan hleb umesiti testo s vodom i ostalim sastojcima da bude mekano. Ostaviti testo da blago nadođe kako bi kvasac odradio svoje. Nadošlo testo podeliti na četiri jufkice. Razvući oklagijom u elipsasti oblik i peći na vrućem suvom tiganju. Kada je naan gotov, premazati ga sa miksom začina i maslinovog ulja koju ste prethodno izblendirati.

Sastojci:

- 400 g škembića

- 10 g bibera u zrnu

- 3 ili 4 lista lovora

- 1 crni luk

- 10 g soli



Za poh:


- 1 jaje

- brašno

- prezle

- so

- ulje za prženje

Za peri peri sos:

- 2 ljute crvene papričice

- 2 čena belog luka

- 1/2 vezice peršuna

- 10-ak listića ruzmarina

- izrendana korica od pola limuna

- so

- biber

- 100 ml maslinovog ulja

- 1 babura paprika

- biber

- maslinovo ulje

Za salatu:

- 1/3 glavice zelene salate

- 30 g matovilac salate

- 7 do 8 rotkvica

- maslinovo ulje

- so

- biber

- sok od pola limuna

- origano

Priprema:

Kao i u prvom receptu, škembiće treba oprati i staviti u troprocentnu slanu vodu, a zatim kuvati oko 40 minuta u ekspres loncu uz biber u zrnu, lovor, so, crni i beli luk. Kuvane škembiće iseći na tračice dužine oko 10 cm (koristiti oko 150 g), posoliti ih i pohovati na klasičan način: brašno, jaja, prezla, i pržiti u dubokom ulju.

Za sos ispeći crvenu papriku i skinuti joj kožu. Sve sastojke staviti u blender i izmiksati.

Napraviti dresing za salatu od navedenih sastojaka. Rotkvicu iseći na tanke kolutiće i staviti u led i hladnu vodu kako bi ostala hrskava. Pomešati u posudu zelenu salatu, matovilac i rotkvice i preliti dresingom. Lepo izmešati i poslužiti uz peri-peri sos i pohovane škembiće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.