Sindrom varalice pogađa 75 odsto žena, ovo su simptomi VIDEO

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 16:52

"Sindrom varalice" pogađa 75 odsto žena, ovo su simptomi VIDEO

Prema prošlogodišnjem istraživanju sa sajta "Hello world", čak 75 odsto žena na rukovodećim pozicijama u IT industriji osetilo je na svojoj koži "sindrom varalice". Sad se sigurno pitate šta to predstavlja? Više o tome je u emisiji "150 minuta" pričala Zoja Kukić, preduzetnica i autorka mnogobrojnih projekata o ženama u IT industriji.

Nezadovoljni ste sobom iako imate realna postignuća? Mislite da su ti uspesi posledica sreće i spleta okolnosti? Da to može svako i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije ništa posebno? Ukoliko ste se pronašli u nekim od ovih navoda, onda možda i vi imate taj sindrom.

Međutim, trebalo bi da razumete da "sindrom varalice" nije mentalni poremećaj i pogađa većinu žena u svetu, a prema rečima Zoje Kukić, nema prostora za paniku.

"Taj sindrom varalice ne postoji samo u IT industriji već postoji i među ženama koje se generalno bave biznisom i preduzetničkim poslovima. To su pokazala mnoga globalan istraživanja, ali je u IT industriji najzastupljeniji. To je zato što je mali broj žena u tom poslu, znači, one su većinom okružene muškarcima i nose se sa tim stereotipima, jer je u firmama dominantan taj muški kolektiv, taj muški svet, tako da žene imaju vrlo malo prostora da pronađu sebe", kaže preduzetnica, dodajući:

"Ne druže se sa kolegama u istoj meri kao što se kolege međusobno druže, ne zanimaju ih iste stvari koje zanimaju muške kolege, pogotovo što žene postaju starije, postaju majke, a to dovodi do stvaranja novih obaveza kod njih, ali i očekivavanja. To samo dovodi do toga da se žena oseća kao da nije dorasla tom poslu koji obavlja".

Kako žena može da kontroliše ovaj "sindrom varalice?"

"Ja sam konstantno imala taj sindrom, ali on je već sada postao deo moje ličnosti. I dalje je teško reći sebi 'super si to uradila', ali meni je pomoglo to što sam našla zajednicu žena koje rade u IT industriji, ali i one koje ne rade. I sve one doživljavaju isti problem. Dobra je stvar što jedna drugu možemo da podržavamo i govorimo da naše pozicije nisu samo puki splet okolnosti, već da smo to zaslužile".

A kako muškarci gledaju na svoje koleginice, Zoja kratko odgovara - "zavisi".

"Pa, zavisi. Jako je čudno da u timu, primera radi, od deset članova vi imate jednu žensku osobu. To nisi sa sobom različite posledice. Postoje manje firme koje u timu imaju 6, 7 ljudi i kad se žena priključi timu, onda oni moraju malo da promene svoju kulturu...Mi svi kao društvo nismo svesni sa kakvim predrasudama se nosimo, ali većina tih predrasuda nisu namerne, nego su nesvesne. Naravno, postoji dosta muškaraca koji to primećuju i žele da podrže svoje koleginice i samim tim utiču na okruženje".

Više o tome u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.