Simptomi MALIH BOGINJA - U početku LIČI NA PREHLADU, a onda se mogu javiti osipi po licu i ušima i teške upale

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 10:26

Simptomi MALIH BOGINJA - U početku LIČI NA PREHLADU, a onda se mogu javiti osipi po licu i ušima i teške upale

Izbegavajte kontakt i redvono perite ruke.

Juče je zvanično saopšteno da jedno dete, staro 15 godina iz Beograda obolelo od malih boginja. Dete nije nigde putovalo, što znači da je zaraženo u Srbiji.Uzevši u obzir da je kod nas izuzetno nisak vakcinalni obuhvat MMR vakcinom, trenutno vlada opasnost od epidemije.

Prva doza vakcine se daje u drugoj godini života, i obuhvat tom vakcinom u našoj zemlji, prema podacima “Batuta” iz 2022. je 81,3 odsto, a treba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da bude 95 odsto.

Sada je samo pitanje šta je sa onim drugima osobama koje su primili po jednu dozu vakcine, jer jednostavno nisu stasali za drugu ili iz nekih drugih razloga nisu primili nijednu dozu.

Ko oboljeva od malih boginja?

Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nijesu preležale male boginje ili nijesu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dečijeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu kod nevakcinisanih i osetljivih osoba. Otpornost nakon preležane bolesti kao i kod potpuno vakcinisanih osoba se smatra doživotnom.

Kako se morbili šire?

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osetljive osobe i to najčešće putem vazduha – preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba. Ređe se bolest prenosi preko predmeta koji su sveže zagađeni nosno-ždrelnim sekretom.

Koji su simptomi malih boginja?

Prvi simptomi infekcije virusom morbila se javljaju obično 7-18 dana nakon kontakta sa zaraznom osobom. Bolest u početku liči na običnu prehladu sa curenjem iz nosa i blago povišenom telesnom temperaturom. Oči mogu postati crvene i osetljive na svetlo. Kako bolest napreduje, obično 3-7 dana nakon početka, telesna temperatura može da poraste i do 39-40 stepeni Celzijusa.  Javlja se  ospa koja obično počinje na licu, iza ušiju, a odate se širi po celom telu. Ospa traje 4-7 dana i najčešće je praćena malim bjelim tačkicama (Koplikove mrlje) koje se javljaju na sluznici usne duplje.

Kada su osobe obolele od malih boginja zarazne?

Osobe obolele od morbila su najzaraznije 2-4 dana pre i do 4 dana nakon izbijanja ospe.

Komplikacije zaraze malim boginjama.

Upravo ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost a to su su komplikacije – upale gornjih i donjih disajnih puteva, pre svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa. Komplikacije čine da se na oko hiljadu obolele dece, beži u proseku jedan smrtni slučaj u razvijenim državama dok je u nerazvijenijim državama ova stopa višestruko veća i od sto oboljelih smrt će se registrovati kod 3-5 osoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.