Simptom koji se javlja NAKON BUĐENJA ZNAK JE DA VAM FALI VITAMIN D: Lekari upozoravaju na 1 STVAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 08:59

Simptom koji se javlja NAKON BUĐENJA ZNAK JE DA VAM FALI VITAMIN D: Lekari upozoravaju na 1 STVAR

Vitamin D jedan je od ključnih vitamina u našem organizmu, a njegova važnost posebno je istaknuta u borbi protiv korone.

Vitamin D je izuzetno važan vitamin koji ima snažan efekat na ljudsko telo. Za razliku od drugih vitamina, vitamin D deluje poput hormona, a svaka ćelija u našem telu ima receptor za njega.

On se nalazi i u određenim namirnicama poput masne ribe i obogaćenim mlečnim proizvodima, mada je vrlo teško dobiti ga dovoljno samo iz hrane, piše Healthline.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Nedostatak potrebne količine ovog vitamina može oslabiti imunološku odbranu, i ako se niski nivoi ne leče, mogu se pojaviti i ozbiljniji problemi.

- Znaci nedostatka vitamina D mogu biti komplikovani jer se često ne prepoznaju i pripisuju, npr, promeni vremena. Neki pokazatelji nedostatka su gubitak kose, umor i nakon pune noći sna, česte prehlade, sporo zarastanje rana i generalno osećaj iscrpljenosti - rekla je Serena Kan, nutricionista za "Ekspres".

- Dugotrajniji znaci su bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, koji potencijalno dovode do poremećaja kostiju usled nedovoljne apsorpcije kalcijuma.

Ona je rekla da simptomi nedostatka vitamina D mogu trajati mesecima i godinama, a da je na sreću, potrebno samo četiri do šest nedelja adekvatne suplementacije da bi se preokrenula većina simptoma.

Međutim, lekari upozoravaju i da je treba biti oprezan sa uzimanjem ovog vitamina jer previše suplemenata vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Ako prekoračite gornju granicu, to može dovesti do osećaja mučnine. Drugi simptomi da ste uzeli previše uključuju povraćanje, slabost mišića i gubitak apetita.

- Nikako ne uzimajte velike količine vitamina D pre nego što je proverili njegov nivo u organizmu i konsultovali se sa lekarom - kaže ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.