Šest trikova za pranje jorgana u veš-mašini: Na šta prvo treba da obratimo pažnju?

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 14:05

Šest trikova za pranje jorgana u veš-mašini: Na šta prvo treba da obratimo pažnju?

Jorgan nije lako oprati

Proleće je doba godine kada čistimo ormane i fike u krevetima, što podrazumeva odlaganje zimskih stvari, ali pre toga je potrebno da ih osvežimo i operemo. Jedna od mnogih dilema jeste da li jorgan može da se pere u veš-mašini.

Da biste saznali odgovor na ovo pitanje, najsigurnije je da potražite etiketu na svom jorganu, obično prišivenu na jednu od ivica. Reći će vam da li se može prati u mašini ili je neophodno da jorgan odnesete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na hemijsko čišćenje. Na ovo najviše utiče materijal kojim je jorgan napunjen. Tako se savremeni jorgani punjeni kamiljom ili ovčijom vunom, perjem ili sintetičkim materijalima mogu prati na nižim temperaturama u veš mašini, a posebno treba da budete oprezni sa svilenom jorganima za koje se ne preporučuje mašinsko pranje. U svakom slučaju, vodite se etiketom.

Ali, iako je označeno da možete oprati jorgan u mašini, potrebno je i da pratite određena pravila i smernice kako da to učinite.

1. PROVERITE ZAPREMINU MAŠINE ZA PRANJE VEŠA - Počnimo sa činjenicom da nisu sve mašine za pranje veša dovoljno velike da pravilno operu veliki jorgan. Pokušajte da stavite ćebe u bubanj. Ne bi trebalo da bubanj bude prepunjen, jer osim što se jorgan neće dobro oprati, vaša mašina se može oštetiti.

2. TRETIRAJTE MRLJE - Ukoliko primetite na jorganu fleke, možete ih pre pranja tretirati univerzalnim sredstvom za uklanjanje mrlja bez hlora. Takođe ih možete navlažiti vodom i istrljati sapunom za pranje veša ili sapunom za mrlje. Ako se sećate porekla mrlja, pokušajte da ih uklonite na posebne načine. Na primer, mrlje od krvi se uklanjaju vodonik-peroksidom, mrlje od kafe rastvorom sirćeta ili limunske kiseline i tako dalje. Nakon treitiranja mrlja, ostavite jorgan da malo odstoji sa sredstvom protiv fleka.

3. OPERITE JORGAN - Operite jorgan prema uputstvima na etiketi, najčešće je to na 30 ili 40 stepeni. Jedan od važnijih saveta jeste da koristite tečni deterdžent za pranje. Ako perete vuneno ćebe, izaberite deterdžent za vunu. Za pranje jorgana punjenih perjem ili vunom, koristite ciklus za delikatno pranje. Nemojte dodavati previše proizvoda kako biste smanjili rizik da njegovi ostaci neće ostati u jorganu nakon pranja.

4. DODAJTE OVO U BUBANJ ZBOG CENTRIFUGE - Kao opšte pravilo, većina jorgana može da izdrži okretanje pri 800 obrtaja u minuti. Ako perete jorgan, pre pranja u bubanj možete staviti nekoliko loptica za veš ili teniskih loptica.

5. PONOVO PROVERITE - Na kraju ciklusa centrifuge, uklonite i proverite da li ima mrlja. Ako postoje mrlje i želite da ih uklonite, ponovite korak 2, a zatim ponovo operite ćebe, možete - na kratkom ciklusu.

6. OSUŠITE JORGAN - Ako ste srećni vlasnik mašine za sušenje veša, možete je koristiti za sušenje jorgana (obavezno prethodno proverite na etiketi da li je to dozvoljeno pri tretiranju ovog materijala). Ukoliko je vreme povoljno i duva topao vetar, vaš jorgan možete osušiti ili provetriti napolju, ali izbegnite da direktno Sunce pada na njega, posebno ako je u boji, jer može da izbledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.