Seks tokom trudnoće

Izvor: S media, 19.Jan.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks tokom trudnoće

Telo u trudnoći funkcioniše kao jedna velika erogena zona. Zato neka vas ne čudi što osećate povećanu potrebu za seksom.

Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, sigurno dovodite u sumnju ovu tvrdnju. Ali, činjenice govore suprotno.

Za to su, pre svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potkrepljuje činjenica da telo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogen (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potrebno čak tri godine, piše na sajtu "Yumama".

Osim toga, u trudnoći telo proizvodi 20 odsto više krvi. Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super senzitivni. Tome mogu da se dodaju i nabrekle, povećane grudi i bradavice - koje su osetljivije nego obično.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, onda možete očekivati da mnogo lakše doživite vrhunac, kao i da on bude intenzivniji. Može vam se čak dogoditi da seks doživite i u snu, zahvaljujući hormonima.

Ipak, važvo je napomenuti i da je odnos prema seksu tokom trudnoće individualan i da postoje trudnice koje, bez obzira na hormonske i ostale promene u svom telu, izbegavaju seks najčešće zbog straha da će time naškoditi plodu.

Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a lekar vam nije drugačije rekao - vi možete da imate sasvim normalan seksualni život.

Beba je tokom seksa bezedna jer je ušuškana i zaštićena, okružena amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg sveta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbednoj distanci od vagine.

Često trudnice imaju i strah da li orgazam može da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu.

Čak će i bebi biti lepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da se posle orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija - koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

Ukoliko osećate nelagodnost od pomisli da vaša beba možda 'čuje' šta radite, možete da budete spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome šta se dešava. Možda vas još više uteši činjenica da bebe najveći deo vremena u stomaku provedu spavajući.

Postoji li rizik od infekcija? Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i lečenje partnera.

Ako vama ili vašem partneru smeta trbuh morate eksperimentisati sa različitim položajma kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara. Takozvani misionarski položaj (žena dole, muškarac gore) sigurno nije izmišljen za trudnice.

Isprobajte položaj kašike, gde oboje ležite na boku - vi ispred, a vaš partner iza vas (priljubljen uz vaše telo), ili tako što ćete vi biti gore...

Nekada se dešava da partner nije zainteresovan za skes. Nemojte ga previše kriviti zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promenama suočava. Najpre je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vreme. Dajte mu malo vremena.

Izvor: (MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.