Saveti za nove mame: Tri najvažnije stvari u prvom mesecu vaše bebe

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti za nove mame: Tri najvažnije stvari u prvom mesecu vaše bebe

Obratite pažnju.

Tokom prvog meseca po rođenju, beba polako uspostavlja kontrolu nad rukama i nogama, razvija čula i postaje svesnija zvukova, mirisa i drugih stvari koje je okružuju. Nervni sistem se "organizuje", i jedina stvar koja bi trebalo da vas zabrine je potpuno odsustvo bilo kakve reakcije na spoljašnje stimuluse.

Tokom prvog meseca, beba počinje ruke da pomera ka licu, i steže šake u pesnice. Mozak bebe uči kako da koordiniše rad ruku i nogu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to ne ide sasvim glatko. Pokreti bebe zato ponekad deluju nasumično i čudno, ali beba bi trebalo šake da prbližava licu i ustima.

Ako su pokreti bebe upadljivo spori, ili vam ruke i noge vaše bebe deluju neprirodno mlitavo ili suviše kruto, posavetujte se sa pedijatrom.

Razlog za posetu lekaru, za svaki slučaj, je i ako bebi brada neprestano drhti, čak i kad beba ne plače i sasvim je mirna. Ponekad to može biti signal da postoji neki neurološki problem.

Tokom prvog meseca, beba bi trebalo da reaguje i na glasne zvukove. Ali, nemojte da očekujete neku naročitu reakciju.

U ovom uzrastu, reakcija se svodi na okretanje glave ili će beba trepnuti na jako glasan zvuk. Takođe, krajem prvog meseca, možete očekivati da se beba okrene ka vama kad pričate.

Istraživanja su pokazala da bebe reaguju i na tatin glas u moru muških glasove, ukoliko je tata imao običaj da priča sa bebom dok je bila u stomaku.

Ako vam se čini da beba ne reaguje uopšte, posavetujte se sa pedijatrom. Ali, ne očekujte "kontakt očima" kad se obraćate bebi tokom prvog meseca. Takođe, nemojte se brinuti ni ako se beba ne okreće u smeru glasnog zvuka, sve dok na bilo koji način reaguje na buku.

Refleks sisanja je takođe važan. Tokom prvih nekoliko nedelja, kad bebi pomazite obraz ona će se okrenuti i početi da pravi pokrete ustima kao da sisa. To bebama pomaže da se hrane, bez obzira na to da li mama doji, ili bebu dohranjujete.

Ako imate utisak da beba ne sisa kako treba, da vuče slabo ili hranjenje traje suviše dugo, posavetujte se sa lekarom. Ali, ne bi trebalo da se brinete oko toga koliko beba jede, sve dok napreduje u skladu sa uzrastom.

Sve ostalo u prvih nekoliko nedelja je manje važno. Uživajte i radujte se, jedan od najlepših perioda u životu je pred vama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.