Savet stručnjaka: kako ublažiti simptome menopauze?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2020, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet stručnjaka: kako ublažiti simptome menopauze?

Nije na odmet znati.

Akutne simptome nedostatka hormona jajnika tokom prvih godinu dana po prestanku menstrualnih ciklusa ima 75-85% žena.

Oko 15-25% žena ove simptome ima do 5 godina po nastanku menopauze, a oko 5% žena i duže.

Hormonska terapija je lek izbora za akutne simptome, jer je to jedina terapija koja organizmu nadoknađuje ono što nedostaje.

Sedamdesetih godina prošlog veka uvođenje hormonske terapije dovelo je do poboljšanja kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << života mnogih žena.

Međutim, pošto je ovom terapijom nadoknađivan samo jedan hormon jajnika, odnosno estrogen, zapaženo je da žene koje su bile na terapiji imaju povećan rizik za karcinom sluzokože materice (endometrijum).

Zbog toga je promenjena terapija, tako da je uveden i drugi hormon, progesteron, hormon koji takođe luče jajnici. Osnovni problem ranijeg stava pri lečenju akutnih simptoma bio je u tome što su mnogi lekari savetovali dugotrajnu primenu hormona, što znači i duže od 20 godina, pa je rezultat toga bio rizik za karcinom dojke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.