Savet fitnes instruktora: Sprečite najzastupljeniju bolest vežbanjem

Izvor: B92, 17.Okt.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet fitnes instruktora: Sprečite najzastupljeniju bolest vežbanjem

Kada biste pitali devojke koje dolaze u fitnes klub koji je njihov glavni motiv za vežbanje, velika većina bi rekla da je to želja za lepim i zategnutim telom, i to je naravno odličan motiv koji nas pokreće da nastavimo i istrajemo.

Postoji ipak još jedna stvar koja je usko povezana sa vežbanjem i zdravom ishranom, a to je zdravlje. Uglavnom nam nije glavni motiv za trening ali je činjenica da ćemo aktivnim načinom života i kvalitetnom ishranom održavati ono što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svima nama sigurno najbitnije.

Kardiovaskularni problemi su vrlo često povezani sa neaktivnim načinom života i lošom ishranom. Najčešći simptomi su povišena masa tela, odnosno težina, povećan krvni pritisak, povišen holesterol i trigliceridi i brzo zamaranje. Kada se zbog navedenih problema obratite lekaru uz lekove ćete dobiti i savet da morate početi sa umerenim fizičkim aktivnostima.

Kako to trening utiče na pomenute probleme:

1. Problem sa viškom kilograma ćete najbrže i najefikasnije rešiti adekvatnim treningom i redukovanom ishranom vodeći računa o trenutnom zdravstvenom stanju, kombinacija vežbi i aerobni rad su pravi izbor;

2. Povećan krvni pritisak je usko povezan sa povišenom telesnom masom i fizičkom neaktivnošću, preporuka je praktikovanje umerene aerobne fizičke aktivnosti u trajanju od 30 minuta dnevno;

3. Povišen holesterol i trigliceridi su problemi koje najefikasnije rešavate adekvatnom ishranom i aerobnim treningom, morate voditi računa o stanju vaših krvnih sudova i u odnosu na to dozirati opterećenje, lagana šetnja je siguran izbor;

4. Brzo zamaranje je direktno povezano sa neaktivnom načinom života, neka fizička aktivnost postane vaša redovna dnevna navika i penjanje na šesti sprat više neće biti problem.

Milan Zarić,

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.