Savet fitnes instruktora: Da li činite ova tri ključna koraka za očuvanje zdravlja?

Izvor: B92, 07.Dec.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet fitnes instruktora: Da li činite ova tri ključna koraka za očuvanje zdravlja?

Siguran sam da će većini vas prva novogodišnja želja biti zdravlje pa tek onda sve ostalo. Želja nije sporna, ali da li vi činite nešto da se ona i ostvari?

Da bih vam olakšao, uprostiću maksimalno, potrebno je da se pridržavate samo 3 stvari...

1) Trening, naučni radovi govore da ukoliko vežbate minimum 5 sati nedeljno činite dobro svom telu, redukujete masne naslage, poboljšavate „kondiciju“, smanjujete holesterol i trigliceride, smanjujete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stres. Najbolje je da unapred odredite svoje trening dane, neka to bude 3-4 odlaska na rekreaciju, fitnes klub, bazen, sportski teren, šta god da odaberete nećete pogrešiti. Trudite se da na svakom treningu dajete maksimum i rezultati će doći. Neka bar 2 treninga nedeljno imaju uključenu neku cardio aktivnost, traku, bicikl ili bilo koju drugu spravu koja anagažuje bar 50% mišića u telu.

2) Ishrana, za neke čini se i nepremostiva prepreka, ali to samo tako izgleda. U svemu pa i u hrani treba biti umeren, pametno odredite vašu porciju, jedite sporo i u toku obroka ne žurite nigde, zapamtite da varenje hrane počinje u toku žvakanja, zato polako. Neka u vašem jelovniku dominiraju sezonsko voće i povrće, sada kada je zimsko vreme izbor je sužen ali ima turšije, kiseli kupus je odličan izbor vitamina C. Od mesa možete jesti skoro sve ali takođe umereno, neka ipak riba bude glavni sastojak ručka ili večere.

Ako ste krenuli sa treningom i nastavili sa zdravom ishranom treći korak će vam najlakše pasti.

3) Odmor, morate dovoljno odmarati da biste mogli kvalitetno živeti, raditi i trenirati. Telo mora odmoriti, najbolji način je kvalitetan san ali i dobra knjiga ili pak neki hobi koji vas opušta. Da biste se odmorili potrebno je oko 7-8 sati sna, ali ne bilo kakvog, najbolje je da legnete do 23h.

Imamo samo jedan život, svaki dan je jedinstven i neponovljiv, stoga uživajte u zdravom i dugom životu.

Milan Zarić,

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.