Sauna za zdravo znojenje

Izvor: S media, 05.Dec.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sauna za zdravo znojenje

Na visokim temperaturama pojačava se cirkulacija krvi, vlažan vazduh hidrira kožu, odstranjuje toksine iz organizma, opušta mišiće, jača imunitet

Da li je i koliko sauna zdrava? Na visokim temperaturama pojačava se cirkulacija krvi, vlažan vazduh omekšava i hidrira kožu, odstranjuje toksine iz organizma, opušta mišiće, jača imunitet, inhalira disajne organe...

Za 15 minuta boravka u sauni u proseku gubite oko pola litra tečnosti i to iz vezivnog tkiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pre čemu se topi celulit i masne naslage. Telesna temperatura posle izlaska iz saune viša je za samo za jedan stepen, a temperatura kože čak za 10. Disanje vrućeg vazduha poboljšava proizvodnju imunoglobulina i podiže odbrambenu moć organizma.

Finska (klasična) sauna

Odlikuje je vruća i suva klima. Ako sedite na gornjoj klupi, izloženi ste temperaturi od 70 do 90 stepeni, uz vlažnost vazduha od 5 do 10 procenata. Na srednjem nivou temperatura iznosi 60 do 70 stepeni, a vlažnost od 10 do 20 odsto, dok je na najnižoj klupi 40 do 60 stepeni Celzijusovih uz vlažnost 20 do 40 odsto. Finska sauna je u borbi protiv kilograma i celulita efikasnija u odnosu na parno kupatilo, jer je tamo znojenje manje zbog visoke vlažnosti vazduha.

Parno kupatilo

Vlažnost vazduha u parnim kupatilima je apsolutna, odnosno 100 procenata. Kao rezultat toga javlja se gusta magla, dok temperatura iznosi od 40 do 50 stepeni. Preporučuje se osobama, koje imaju problema za kožom, dok je zbog visoke vlažnosti striktno zabranjena srčanim bolesnicima.

Pre nego što uđete u saunu ili parno kupatilo, skinite nakit, uključujući i pirsing. Nemojte ništa da jedete najmanje dva časa pre ulaska, a ako ste se neposredno pre toga rekreirali, sačekajte da vam se puls normalizuje.

Tokom preznojavanja nemojte da pijete previše tečnosti, jer ćete smanjiti efekat saune, a alkohol je apsolutno zabranjen. Boravak bi trebalo da ograničite na 15 minuta, kada izađete vodite računa da se postepeno hladite, nikako da uskačete u bazen ili idete pod hladan tuš.

Sauna i parna kupatila se ne preporučuju osobama sa kardiovaskularnim tegobama, ni damama tokom mesečnog ciklusa, kao i onim koji imaju neku infekciju, temperaturu i proširene vene.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.