Samostalnost kod dece – 6 saveta da dete bude nezavisnije

Izvor: B92, 31.Mar.2023, 11:32

Samostalnost kod dece – 6 saveta da dete bude nezavisnije

Jedan od primarnih ciljeva svakog roditelja je da nauči svoju decu da budu nezavisna. Međutim, to nije uvek jednostavno jer kao roditelji često težimo tome da uvek pomažemo svojim mališanima, pa čak i onda kada im naša pomoć nije preko potrebna.

Kako donosi portal Parents, stručnjaci objašnjavaju da se deca moraju da suoče s određenim životnim izazovima kako bi razvila veštine, upornost, odlučnost i samopouzdanje potrebne da samostalno funkcionišu. Za to su potrebni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme i trud, ali i određeno poverenje da svoje dete usmerimo prema učenju nezavisnosti, odnosno samostalnosti.

Psiholozi savetuju nekoliko jednostavnih stvari koje možemo da učinimo svaki dan kako bismo pomogli svom mališanu da bude samostalniji. To uključuje:

Svaka od ovih malih svakodnevnih promena pridonosi razvoju samostalnosti kod deteta pa bi ih roditelji trebalo usvojiti što brže, objašnjavaju stručnjaci. Naime, podsticanje samostalnosti roditeljima ponekad može biti vrlo izazovno i teško, ali je potrebno zapamtiti da je upravo to ključ uspešnog i srećnog odrastanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.