Samo se FARBAJU JAJA - Sutra je Veliki PETAK, uzdržite se od kućnih poslova, a ovo sve DOMAĆICE moraju uraditi

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 20:43

Samo se FARBAJU JAJA - Sutra je Veliki PETAK, uzdržite se od kućnih poslova, a ovo sve DOMAĆICE moraju uraditi

Odnosi zlo iz kuće!

Sutra je Veliki petak, a crkva na ovaj dan zapoveda strog post na vodi, bez ribe i ulja. Ne rade se poslovi u kući i polju.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom, pa se tada ne radi ništa od kućnih, niti od poljskih poslova. Ne uzimajte igle i eksere… stari kažu, ne valja se!

Ovaj dan se naziva i "Raspeti petak", pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi "povređivale Isusove rane". >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

Na Veliki petak se tradicionalno farbaju uskršnja jaja i to rano ujutru ili najkasnije do podneva. Prvo jaje predstavlja čuvarkući i obavezno se farba u crvenu boju.

Sa druge strane, veruje se da je ovaj dan najbolji sa kalemljenje voća. Stariji ljudi tog dana gledaju u nebo i kažu: ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, a ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

Takođe, kuću bi trebalo malo počistiti metlom, a onda tu metlu baciti, jer, prema predanju, sa njom odlazi i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Narodna verovanja kažu da na ovaj praznik ne treba jesti koprive i ne pije se vino, jer se smatra da ono predstavlja krv Isusua Hrista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.