Samo ovako se PRAVILNO ČUVAJU BANANE - Trik da ostanu sveže i dve nedelje u frižideru

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 11:47

Samo ovako se PRAVILNO ČUVAJU BANANE - Trik da ostanu sveže i dve nedelje u frižideru

Usporite proces sazrevanja!

Kako da banane nakon kupovine ostanu što duže sveže? Majk iz "Kitchen Tips Online" otkrio je glavnu caku nakon što je proveo mali eksperiment. Ono što je on uradio, možete i vi primeniti.

jk je kupio dva svežnja banana, jedan je stavio na kuhinjski pult, a drugu u hermetičku posudu pa zatim na ovu površinu. U posudu je prethodno stavio kuglicu za upijanje etilena. Zašto je to važno? Zahvaljujući ovome uklanjaju se gasovi kroz proces >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oksidacije i voće ostaje duže sveže.

Kako da banane nakon kupovine ostanu što duže sveže? Majk iz "Kitchen Tips Online" otkrio je glavnu caku nakon što je proveo mali eksperiment. Ono što je on uradio, možete i vi primeniti.

jk je kupio dva svežnja banana, jedan je stavio na kuhinjski pult, a drugu u hermetičku posudu pa zatim na ovu površinu. U posudu je prethodno stavio kuglicu za upijanje etilena. Zašto je to važno? Zahvaljujući ovome uklanjaju se gasovi kroz proces oksidacije i voće ostaje duže sveže.

Dok banane prirodno sazrevaju, kore ispuštaju etilen. Što je veća koncentracija etilena u vazduhu koji okružuje banane, one brže sazrevaju.

Ovo treba imati na umu, pa banane obavezno izvadite iz plastične kese jer plastika zadržava vlagu koju banane otpuštaju kroz etilen dok sazrevaju, uzrokujući da one sazrevaju još brže.

Majk je rekao da je posle nedelju dana primetio razliku između banana. One postavljene na pultu su brže sazrevale, dok je među onima u posudi bilo i zelenih, mada su se na pojedinim pojavile "modrice", posle 15 dana ali su bile potpuno jestive.

Smeđa boja na ovoj vrsti voća dolazi od tamnih pigmenata uključujući melanin, koji se nalazi u ljudskoj kosi i koži. U bananama ti pigmenti nastaju kada kiseonik reaguje sa prirodnim hemijskim jedinjenjima zvanim fenoli, koji se nalaze u kori. Kako banana dobija smeđu boju, veliki deo skroba se pretvara u šećere.

Još jedan način da usporite proces sazevanja banana jeste da stavite prozirnu foliju oko peteljki kako biste "uhvatili" etilen. Važno je da omotate peteljke pojedinačnih banana, a ne svih banana jer kada umotate stabljike pojedinačno i potpuno ih pokrijete, ima manje mesta za etilen.

Banane treba držati dalje od ostalih namirnica, pre svega voća i povrća. Čuvajte banane na radnoj površini ili negde na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svetlosti i previsokih temperatura.

S druge strane, ako želite da banane brže sazru, preporuka je da voće stavite u zatvorenu papirnatu vrećicu. Na taj način ćete "zarobiti "etilen dok će se propuštati dovoljno kiseonika koji će pomoći procesu sazrevanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.