Samo jedan minut vašeg vremena može spasiti nečiji život!

Izvor: UspešnaŽena.com, 13.Mar.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedan minut vašeg vremena može spasiti nečiji život!

Moždani udar. Pojavljuje se naglo, najčešće bez najave, a po posledicama može da bude razoran.

Neurohirurzi kažu da ako u roku od 3 sata dospevaju do žrtve moždanog udara – posledice napada mogu biti eliminisane. Bitno je na vreme raspoznati i utvrditi moždani udar i početi sa lećenjem u prva 3 sata, što svakako nije lako.

Postoje 4 koraka za raspoznavanje moždanog udara:

-Zamolite osobu da se nasmeje (ona ne može to da uradi)

-Zamolite >> Pročitaj celu vest na sajtu UspešnaŽena.com << da izgovori jednostavnu rečenicu ( naprimer: „Danas je lepo vreme“)

-Tražite da podigne obe ruke (ne može da podigne ili samo delimično)

-Zamolite je da pokaže jezik (ako je jezik iskrivljen – to je takođe znak moždanog udara)

Bilo koji od navedenih simptoma je signal na uzbunu; ako primetite bilo koji od njih, smesta pozovite hitnu pomoć i opišite simptome koje ta osoba ima. Ne obazirite se ni ako vas nazivaju paničarom, pa ni ako se sama ta osoba buni da joj nije ništa (ako je pretrpela moždani udar, teško da će umeti da realno proceni svoje stanje) – takvim pozivom nekom biste mogli da spasete život.

Jedan kardiolog je rekao da je slanjem ove poruke barem na desetak adresa moći ćete biti sigurni, da je nečij život – možda je i vaš biti sačuvan.  Šaljemo toliko „smeća“ svaki dan, pa možda vredi ponekad uraditi nešto korisno i neophodno.

(Još bez glasova)

Loading...

Nastavak na UspešnaŽena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta UspešnaŽena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta UspešnaŽena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.