SVEŠTENICI OTKRILI - Evo da li je DOZVOLJENO paliti SVEĆE za pokojnike van crkve

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 20:26

SVEŠTENICI OTKRILI - Evo da li je DOZVOLJENO paliti SVEĆE za pokojnike van crkve

Bitno je ovo ispoštovati!

Kod Srba je običaj da se pri svakom odlasku u crkvu pali sveća, jedna za zdravlje i jedna za mrtve. Veruje se da se pali za duše mrtvih.

- Ja sam svetolost sveta - kaže Isus Hrist. Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da sveća nije simbol ljudske duše.

Prema ruskom svešteniku Aleksandru Belosludovu, sveća je simbol molitve. Ali njen plamen ne zamenjuje molitvu.

Sveća, kao i ikona i tamjan imaju funkciju da vernike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << parohijane dovedu u pravo raspoloženje. Paljenje i kupovina sveće u crkvi prema ovom svešteniku nema nikakvu funkciju osim donaciju crkvi.

Bogu je važno čisto srce i iskrena molitva, a koliko sveća palimo i kome ćemo ih nameniti - to nije bitno1

Na pitanje vernika da li sveća za mrtve može da se pali i na nekom drugom mestu osim u crkvi ili na groblju, ruski sveštenici navode da je važnije da se molimo za duše pokojnika, a da sveću možemo zapaliti gde smatramo da je potrebno!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.