SVE STE RADILI POGREŠNO: Evo saveta kako da skuvate PIRINAČ koji neće biti GNJECAV!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE STE RADILI POGREŠNO: Evo saveta kako da skuvate PIRINAČ koji neće biti GNJECAV!

Ključni korak se obično zaboravi.

Kod kuvanja pirinča vredi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šoljice vode. Dve šoljice pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Pre kuvanja, pirinač treba oprati kako bi nestale sve nečistoće i kako bi se smanjio skrob koji se otpušta u toku kuvanja i čini ga lepljivim. 

A post shared by aliance_0 (@aliance_0) on Jul 15, 2018 at 10:55am PDT

Priprema:
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prvi korak do savršenog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač te propržite dok ne dobije žućkastu boju.

Nakon toga nalijete vodu i posolite.

Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru.

Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač sasvim ne omekša.

A post shared by Felipe Sciammarella (@fscia) on Jul 15, 2018 at 9:40am PDT

Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi pirinač ostao beo.

Osim toga, pirinač možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite oprani pirinač i kuvate dok na provri. Nakon toga smanjite vatru i kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Par saveta kako da skuvate pirinač koji neće biti gnjecav i ukusan

Izvor: Prva.rs, 16.Jul.2018, 15:08

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.. Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!. Odgovarajuću količinu vode posolite...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.