SVAKA MAMA MORA DA ZNA: Koža bebe je triput osetljivija od kože odraslih - evo kako sprečiti iritacije i ojede

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKA MAMA MORA DA ZNA: Koža bebe je triput osetljivija od kože odraslih - evo kako sprečiti iritacije i ojede

Nežna koža bebe zahteva posebnu negu kako bi bila hidrirana, zaštićena od iritiacija i ojeda. Izuzetno je važno i kojim se proizvodima beba neguje. Stručnjaci kažu da ta sredstva moraju da budu od prirodnih sastojaka.

"Bebina koža se formira tokom prve godine života. Ona je tanka, suva i dehidrirana, čak tri puta osetljivija na spoljašne faktore od kože odraslih", kaže za "Ženu" Dragana Erak, doktorka medicine.

Zaštitite bebinu kožu

Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što karakteriše bebinu kožu nakon rođenja, kako dodaje naša sagovornica, jeste i sirasti maz, odnosno "vernix caseosa", beličasta materija koja se formira tokom poslednjeg tromesečja trudnoće, štiti novorođenčad, ali se uklanja prvim kupanjem. Zbog toga je bitno da kozmetika koju koriste mame oponaša dejstvo maza.

Preparati moraju da prate neutralnu pH vrednost kože najmlađih, ne smeju da sadrže paraben i parfem, a treba da budu testirani na alergije kako bi se dokazalo da se mogu koristiti i za negu najosteljivije populacije, što su u ovom slučaju bebe.

U asortimanu "Kiko" kozmetike nalazi se široka paleta preparata koji zadovoljavaju ove standarde.

"Nova linija proizvoda "Netural senzejšn" sastoji se od losiona, kupke, kupke i šampona, šampona, kreme za lice, ulja za masažu i kreme protiv ojeda- 4 u 1", dodaje dr Erak.

Sredstva izuzetno brzo deluju

"Ulje za masažu posle samo 15 minuta povećava hidratantnost kože za 24 odsto, losion za isto vreme čini kožu hidratantnijom za 23 odsto, a nakon 20 dana upotrebe kreme protiv ojeda značajno se smanjuje gubitak vode", objašnjava doktorka.

Sa prirodnim sredstvima za negu u Školi roditeljstva "Nada Lazić" u DKC "Majdan" u Beogradu upoznali su se i budući roditelji koji su na poklon dobili kozmetiku.

Majčino mleko je superiorno

Osim nege bebama treba obezbediti i najbolju ishranu. Šta je to najbolja hrana za mališane, objasnila nam je defektolog i osnivač besplatne škole za roditelje Nada Lazić.

"Majčino mleko je prva i jedina prirodna imunizacija bebe koja se ni sa čim ne može nadomesti. Ne kažem da se bebe koje se ne doje neće pravilno razvijati, ali nema razloga izbegavati prirodnu ishranu", poručuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.