SUTRA SLAVIMO VELIKU SVETITELJKU: Devojke, nikako ne uzimajte ovaj predmet u ruke i ne perite veš, može vas skupo koštati

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2023, 14:01

SUTRA SLAVIMO VELIKU SVETITELJKU: Devojke, nikako ne uzimajte ovaj predmet u ruke i ne perite veš, može vas skupo koštati

Na sutrašnji dan ispoštujte običaj, da se ne biste posle gorko kajali!

Na dan 11. juna pravoslavci obeležavaju dan Svete Teodosije Tirske. Hrišćanska mučenica s početka 4. veka. je ostala upamćena kao žena koja je zbog svoje dobrote i čovekoljublja bačena u more sa kamenom oko vrata.

Priča o svetoj Teodosiji potiče iz vremena vladavine cara Maksimilijana, kada se u Kesariji sudilo hrišćanima. Teodosija je prišla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da bi ohrabrila mučene ljude, ali su je vojnici čuli, te i nju odveli pred sudiju, koji je naredio da joj se obesi kamen o vrat, te da se nesrećna žena baci u more.

Prema verovanju su je zahvaljujući Božjoj milosti anđeli izneli živu na obalu. Kada se ona opet javila sudiji, on je naredio da je poseku. U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da se iduće noći javila Sveta Teodosija svojim roditeljima, sva u nebeskom sjaju, okružena mnogim drugim spasenim devojkama, i rekla:

- Vidite li, kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti?

Teodosija je roditeljima uputila ove reči opominjući ih jer su je odvraćali od ispovedanja Hrista i mučeništva.

Zahvaljujući ovakvim svetim ljudima hrišćanstvo je religija ljubavi, oproštaja i dobrote. Njihova vera je bila toliko jaka da ni bolest, ni tamnica, ni izgnanstvo, ni muke, ni poniženja, ni mač, ni ponor, ni oganj, ni vešala, nisu mogli pokolebati uzvišeni mir duša njihovih, čvrsto privezanih za Hrista. 

Verovanja i običaji

Narod veruje da na ovaj praznik ne bi trebalo da se koriste bilo kakvi konopci, čak da se ni ne pere ni ne prostire veš.

Verovanje kaže da će devojke koje se ogluše o ovaj običaj ostati bez poroda, dok će mladići biti neuspešni i nesrećni u svakom poslu kog se late.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.