SUTRA SLAVIMO VELIKOG SVETITELJA! Domaćice, raspremite kuću, okadite i izbegavajte svađe, a ovaj predmet nemojte uzimati u ruke

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2023, 13:29

SUTRA SLAVIMO VELIKOG SVETITELJA! Domaćice, raspremite kuću, okadite i izbegavajte svađe, a ovaj predmet nemojte uzimati u ruke

Reč je o svecu, koji je pre nego što je to postao, bio jedan hrabar mladić koji se odrekao svetovnog i predao se duhovnom svetu prihvativši monaški podvig.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan Prepodobnog Nikite Ispovednika. Svetac koji je braneći pravoslavlje poneo mučenički venac obeležava se u subotu 10. juna.

Reč je o svecu, koji je pre nego što je to postao, bio jedan hrabar mladić koji se odrekao svetovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i predao se duhovnom svetu prihvativši monaški podvig. Kako se isticao vrlinom i pravednošću, brzo je postao arhijerej u Halkidonu. Kao arhijerej je bio naročito milostiv prema siromašnima, sirotima, udovicama i bolesnima, pa bi zato na ovaj dan svi trebalo da posvete posebnu pažnju ugroženim ljudima.

Mučenički venac Nikita je zadobio hrabro braneći svete slike od ikonoborca Lava V Jermenina. Borba je bila teška i nepravedna, ali Nikita nije odustajao od pravoslavlja. Zato je platio svojom slobodom, bio je zatvoren i mučen. Premeštan je iz tamnice u tamnicu, i mučen glađu i žeđu, mrazom, znojem i poruganjem.

U njegovom žitiju je zabeleženo da mu je naročito dosađivao neki Nikola s podsmehom i porugom. Međutim, hrišćani veruju da se jedne noći javio Nikoli njegov umrli otac u snu i prekorno mu rekao: "Odstupi od sluge Božjega!" I od toga časa Nikola se pokajao, te ne samo da nije dosađivao ovom svetitelju nego je i druge odvraćao da mu ne dosađuju.

Kada je Lav Jermenin poginuo, carstvo je preuzeo car Mihail Valvos, koji je oslobodio sve pravoslavne stradalnike. Nikita se povukao u jedno usamljeno mesto blizu Carigrada, gde je u molitvi i blagodarenju Bogu na svemu proveo svoje poslednje dane.

Hrišćani takođe veruju da je sotvorio mnoga čudesa molitvom za vreme života. Kada je umro, preneli su mu telo u njegov manastir. I pri tom sprovodu mnogi bolesnici koji su se dotakli telo njegovo biše isceljeni. Mošti mu biše položene do grobnice njegovog duhovnog oca Nikifora i njegovog druga Atanasija. Umro je 824. godine.

Običaji i verovanja

Prema narodnim verovanjima, na sutrašnji dan valja se pospremiti kuća i ići u posetu najbližima. Treba izbegavati svađe i nikako ne bi trebalo ušivati garderobu ili uzimati iglu u ruke.

Svakog dana, ali posebno sutra, trebali bismo pokazati milost i pomoći onima kojima je to potrebno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.