SUTRA SLAVIMO SVETOG APOSTOLA AKILU: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU, doneće vam MIR i BLAGOSTANJE, a nemoguće će postati MOGUĆE

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 22:38

SUTRA SLAVIMO SVETOG APOSTOLA AKILU: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU, doneće vam MIR i BLAGOSTANJE, a nemoguće će postati MOGUĆE

Bio je jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Priskilom bio mu je veliki pomoćnik u propovedanju Jevanđelja.

Srpska pravoslavna crkva sutra 27. jula slavi Svetog apostola Akilu.

Akila grč. Ακυλας, je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Priskilom bio mu je veliki pomoćnik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz Ponta, živeo je u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine proterao i naselio u Korint. Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je krstio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže:

"Pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila s domašnjom crkvom svojom" (1 Kor 16, 19).

Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vratio u Rim. Pišući potom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje:

"Pozdravite Priskilu i Akilu, pomoćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem, nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu" (Rim 16, 3–4).

Kasnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes:

"Pozdravi Priskilu i Akilu" (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona povukao se u Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Priskilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.

Kao episkop Akila mnoge krsti i verom prosveti, idole skruši, hramove sazida, sveštenike postavi i pronese među ljudima slavu Sina Božjeg vaploćenog. Najzad bi ubijen od ozlobljenih neznabožaca, i preseli se u carstvo Hristovo.

Tropar (glas 3):

Apostole Sveti, Akilo, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DANAS SLAVIMO APOSTOLA AKILU Učenik apostola Pavla i jedan od 17 apostola!

Izvor: Pančevac-online.com, 27.Jul.2023, 08:13

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti apostol Akila; Prepodobni Nikodim. Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćmik u propovedanju Jevanđelja. Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.