SUTRA SLAVIMO ĐURĐEVDAN - Ovo treba da uradite za DOBRO ZDRAVLJE I BOGATSTVO, a jedna stvar vas posebno štiti od UROKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 22:14

SUTRA SLAVIMO ĐURĐEVDAN - Ovo treba da uradite za DOBRO ZDRAVLJE I BOGATSTVO, a jedna stvar vas posebno štiti od UROKA

Sutra slavimo veliki hrišćanski praznik Đurđevdan.

Đurđevdan je veliki hrišćanski praznik koji se proslavlja 6. maja. Praznik Đurđevdan je jedan od najčešćih krsnih slava među pravoslavnim vernicima, a tradicionalno predstavlja prelazak između zime i leta.

Đurđevdan se praznuje u znak sećanja na Svetog Georgija ili Đorđa, a ovaj veliki svetac je na ikoni predstavljen konjanikom koji ubija aždaju.

Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Đorđe se rodio na Kapadokiji, u kući bogatih roditelja. Otac mu je stradao kao hrišćanin, a Sveti Đorđe se sa majkom preseilo u Palestinu u kojoj je odrastao. Kao mladić dospeo je u službu cara Dioklecijana.

Sveti Đorđe je poznat po svom stradanju za hrišćanstvo, u vreme kada je car Dioklecijan progonio hrišćane, svetac je istupio pred njega i rekao da je i sam hrišćanske veroispovesti.

Simbol Svetog Đorđa koji ubija aždaju simbolizuje pobedu hrišćastva nad vladarima koji su ih progonili.

Praznik Đurđevdan se vezuje za udaju i ženidbu, plodnost, rast, dobre useve, kao i zdravlje.

Jedan od običaja jeste đurđevdanski uranak, tradicionalni odlazak u prirodu pre zore uoči kojeg se sprema trpeza, peče jagnje i slavi.

Veruje se da se na Đurđevdan ne spava dugo, već da je potrebno uraniti kako vas ne bi bolela glava cele godine. Još jedan običaj vezan za praznik Đurđevdan jeste kupanje na reci pre izlaska Sunca.

Takođe, jedan od običaja koji je zadržan u mnogim krajevima jeste tradicionalno pletenje venčića od lekovitih trava i cveća koji se bacaju u reku. Veruje se da venčići ispleteni za Đurđevdan donose zdravlje, berićet, daruju plodnost i štite ukućane od uroka i zla. Posebno je važno da mlade, neudate devojke pletu venčiće ukoliko žele da stupe u brak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.