SUTRA NIJE SAMO PRAZNIK RADA: Slavi se prepodobni Jovan, pravoslavci ovo MORATE DA ZNATE - pomolite se za SREĆU

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2023, 20:18

SUTRA NIJE SAMO PRAZNIK RADA: Slavi se prepodobni Jovan, pravoslavci ovo MORATE DA ZNATE - pomolite se za SREĆU

Sutra, 1. maja SPC obeležava dan Prepodobnog Jovana, koji je bio učenik sv. Grigorija Dekapolita.

 Sveti mučenik Jovan Novi Janjinski, rodom iz Janjine, nekadašnje presteonice Pira.

Kada njegovi siromašnji roditelji pomreše, tada se mladi Jovana preselio u Carigrad i tamo radio kao zanatlija. Ne mnogo pre toga Turci su osvojili Carigrad i mnogi od hrišćana iz straha su se odrekli Hrista i primili Muhamedovu veru.

Sveti Jovan je imao svoju radnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << baš među ovakvim poturicama.  Bio je odvučen na sud kao neko ko je ranije pirmio Islam, pa se vratio u hrišćanstvo, što nije bila istina. Pošto je bio tučen i mučen gvozdenim šipkama i štapovima, stavili su ga u tamnicu.

U vreme ikonoborne jeresi car Lav Jermenin stavio je svetog Jovana na muke zajedno sa njegovim učiteljem Grigorijem i sa svetim Josifom Pesmopiscem. Kada je Grigorije skončao svoj zemaljski život, Jovan postade iguman manastira Dekapolitovog u Carigradu.

Čim je postao iguman, on ostavi svoj podvig radi carstva Božjeg. Skončao je mirno oko 820 godine, a po smrti sahranjen je blizu groba svoga učitelja Grigorija.

Njemu se molimo izgovarajući tropar: U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.