STRUČNJACI SAVETUJU - Zašto bi žene trebalo da počnu sa redovnim pregledima mamografije već u četrdesetim

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 21:43

STRUČNJACI SAVETUJU - Zašto bi žene trebalo da počnu sa redovnim pregledima mamografije već u četrdesetim

Žene treba da budu savetovane o prednostima ranijeg skrininga i mogućnosti da im je potrebno dodatno snimanje i/ili biopsija da bi procenile nalaze mamografije.

Radna grupa za preventivne usluge SAD ima novu preporuku koja poziva žene da se pregledaju na rak dojke počevši od 40 godina.

Postoji potreba za više istraživanja kako bi se rešili zdravstveni dispariteti u skriningu i tretman među različitim etničkim grupama. Stručnjaci se slažu da je skrining >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa 40 godina koristan. Takođe se predlaže da žene oko 30 godina počnu da razgovaraju sa svojim lekarima o rizicima od raka dojke i da se obrazuju. Rano otkrivanje je neophodno kada je u pitanju rak dojke. Ovo uključuje zakazivanje redovnih pregleda dojki i mamografskih pregleda i obavljanje samopregleda dojki na mesečnom nivou.

Američka radna grupa za preventivne usluge (USPSTF) objavila je nacrt preporuke u kojoj se sugeriše da se žene testiraju na rak dojke počevši od 40. godine. Prethodno je USPSTF preporučio ženama između 40 i 50 godina da razgovaraju sa svojim lekarom da li treba da započnu redovne preglede na osnovu osnovnih faktora rizika.

Sa 50 godina svim ženama je preporučeno da počnu sa redovnim pregledima.

Zašto je skrining na rak dojke u mlađoj dobi koristan?

Kada bi žene trebalo da počnu da se podvrgavaju redovnim mamografijama, stručnjaci raspravljaju godinama.

Rizik od raka dojke počinje da raste nakon 40 godina. Američki koledž akušera i ginekologa je već preporučio redovne mamografije za žene u dobi od 40 godina.

Američko udruženje za rak preporučuje ženama da započnu godišnje skrininge između 40 i 44 godine i da imaju godišnje mamografije počevši od 45 godina. Ali može postojati problem ako se ljudi podvrgnu skriningu prerano.

Zabrinutost oko skrininga mlađih žena je da postoje potencijalni neželjeni efekti kao što su potreba za biopsijom i izazivanje brige kod pacijenata, objasnila je dr Pamela Berens, iz ordinacije sa Medicinske škole McGovern na UTHealth-u u Hjustonu.

Rizik vezan za izloženost zračenju sa redovnim skriningom je minimalan i ne bi trebalo da obeshrabruje žene, kažu stručnjaci.

- Ovaj preokret u odnosu na prethodnu preporuku operativne grupe za žene da počnu sa mamografijom sa 50 godina može na prvi pogled izgledati zbunjujuće, ali se svodi na spasavanje više života - rekla je dr Irene M. Kang, medicinski direktor medicinske onkologije za zdravlje žena u Citi of Hope Orange Counti i medicinski onkolog specijalizovan za rak dojke u Centru za rak Lennar fondacije Citi of Hope Orange Counti u Irvineu, Kalifornija. Raniji skrining je u skladu sa smernicama.

Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak da žene prvo treba da se podvrgnu proceni rizika od raka dojke u dobi od 25 godina, sa godišnjim mamografima koji počinju sa 40 godina ako se smatra da imaju prosečni rizik od razvoja raka dojke, rekao je Kang.

- Uvek sam preporučivala da počnu sa 40 godina i za svoje pacijente -  rekla je za Healthline dr Džil Purdi, sertifikovani akušer i ginekolog i medicinski direktor sa sedištem u Northside Vomen's Specialists u Džordžiji.

-Osećam da možemo identifikovati više karcinoma u ranim fazama kada skrining počne u mlađem dobu. Identifikovanje raka dojke u ranijoj fazi poboljšava ishode za žene -kaže Katarina.

Dr Katharine Lampen-Sachar, šef odeljenja za snimanje dojki na Institutu za rak u Majamiju, u sklopu Baptist Health South Florida, takođe je rekla da je pametno početi sa 40 godina, ali sugeriše da bi neke rizične žene mogle da počnu da razgovaraju sa svojim lekarima sa 30 godina o tome da li bi trebalo da započnu redovne preglede ili ne.

- Postoje populacije žena koje imaju koristi od početka čak i pre 40. godine, a to bi bile žene koje su pod većim rizikom od razvoja raka dojke-  rekla je Lampen-Sachar.

- Ono što je zaista važno je da žene oko 30 godina počnu da razgovaraju sa svojim lekarima kako bi saznale da li su u velikom riziku od razvoja raka dojke. Ako su visokog rizika, verovatno bi imali koristi da počnu ranije.-

Rizik od raka varira za različite demografske grupe. Stručnjaci kažu da je potrebno učiniti više kako bi se osiguralo da svi imaju pristup mamografijama i redovnim pregledima.

- Moramo da obezbedimo lak pristup kvalitetnom mamografskom skriningu i proceni među rasno i socio-ekonomski različitim grupama-  rekao je Berens.

-Takođe moramo da naučimo više o genetskim varijacijama u raku dojke i drugim faktorima rizika koji utiču na rak dojke (kao što su reproduktivna istorija i upotreba hormona) - rekao je

Ekonomija, obrazovanje, kulturne razlike, genetske varijacije i pristup nezi igraju ulogu u dijagnozi i ishodima. Pojedinci koji nisu u toku sa skriningom, nesrazmerno se nalaze među rasnim i etničkim manjinama i drugim populacijama koje nemaju dovoljno mogućnosti za pregledima ove vrste.

- Kvalitet nege ili pristup nezi za ove populacije nije uvek isti kao za druge, posebno nakon dijagnoze - rekao je Kang.

- Ključni zaključak je da rak nije jednak i da skrining i lečenje nikada nisu jedinstveni pristup - rekao je Kang.

- Rak je veoma lična bolest koja se razlikuje od pojedinca do pojedinca – starost, rasa i porodična istorija su samo neki od faktora koje treba uzeti u obzir. U lečenju raka, stručnjaci su važni. Varijacije u riziku od oboljenja među etničkim grupama i rasama naglašavaju važne zdravstvene disparitete među etničkim grupama u Sjedinjenim Državama. Na primer, dok crne žene imaju 4% nižu stopu incidencije raka dojke nego bele žene, one imaju 40% veću stopu smrtnosti od raka dojke -

Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će crnkinje dobiti dijagnozu raka dojke kada je bolest uznapredovala u poređenju sa belkinjama.

Postoji potreba za više istraživanja kako bi se pozabavili zdravstvenim disparitetima u skriningu i lečenju među različitim etničkim grupama. Stručnjaci se slažu da je skrining sa 40 godina koristan. Takođe se predlaže da žene oko 30 godina počnu da razgovaraju sa svojim lekarima o rizicima od raka dojke i da se obrazuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.