STROG POST, MOLITVA I POKAJANJE: Ulazimo u POSLEDNJU nedelju posta, a ovo je simbolika Velikog ponedeljka

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 10:23

STROG POST, MOLITVA I POKAJANJE: Ulazimo u POSLEDNJU nedelju posta, a ovo je simbolika Velikog ponedeljka

Svakoga dana Strasne sedmice u hramovima su posebna bogosluženja, a budući da je vanredno stanje, liturgije se mogu pratiti i na internetu.

Strasna sedmica je poslednja, sedma nedelja časnog posta, koja prethodi Vaskrsu. Ovu nedelju od Velikog ponedeljka do Velike subote pravoslavni vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dana Gospoda Isusa Hrista - njegovu izdaju, hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i stradanje na krstu. Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol. Svakoga dana Strasne sedmice u hramovima su posebna bogosluženja.

Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja.

Na Veliki ponedeljak, crkva podseća na starozavetnog Josifa koga su braća prodala za 20 srebrenika, ali se on spasao i kasnije vladao Egiptom.

Prva 3 dana ove sedmice - ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

Poslednja 3 dana posvećena su sledećim događajima: četvrtak - Judinoj izdaji, petak - osudi, raspeću na krst i smrti i subota - pogrebu, Hristovom silasku u ad radi oslobađanja duša ranije umrlih pravednika i prvoj najavi vaskrsenja.

Veliki ponedeljak Strasne ili Stradalne sedmice, posvećen je poslednjim događajima iz zemaljskog života Gospoda Isusa Hrista, koji je predskazan u životu stradalnog Josifa, sina starozavetnog patrijarha Jakova.

Poput Josifa, koga su braća iz zavisti bacila u jamu, a zatim ga prodala da bi on kasnije vladao Egiptom i Spasitelj je predat u ruke grešnika, osuđen, razapet i sahranjen, a posle Svoga Vaskrsenja vlada svetom. Pored uspomene na Josifa, starozavetnog stradalnika, služba ovoga dana posvećena je i prokletstvu smokve, koja je slika jevrejske sinagoge, koja je Spasitelja predala na smrt.

Tri pesme ο celomudrenom Josifu, praobrazu Gospoda Isusa Hrista, za službu ovoga dana napisao je Roman Slatkopevac, a ostale pesme sveti Andrej Kritski, sveti Jovan Damaskin i Kosma Majumski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.