STALNO TI KRČE CREVA, ČAK I KAD NISI GLADNA?! Evo šta ti se događa u STOMAKU i da li moraš HITNO kod lekara

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 21:56

STALNO TI KRČE CREVA, ČAK I KAD NISI GLADNA?! Evo šta ti se događa u STOMAKU i da li moraš HITNO kod lekara

"Kada imate crevo kojim se zaliva bašta, pa dugo stoji, pa se na njemu pojavi ispupčenje, e tako to izgleda."

Divertikulitis je stanje koje pogađa i mlade, i stare, a gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić opisao je na Prvoj koji su simptomi, i kako ovo stanje može da se ublaži pravilnom ishranom.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je najpre slikovito objasnio šta su divertikule i zbog čega prave problem.

- Kada imate crevo kojim se zaliva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bašta, pa dugo stoji, pa se na njemu pojavi ispupčenje, e tako to izgleda. Hrana koja ide kroz crevo počinje da puni tu izbočinu, važno je regularno se hraniti namirnicama punim celuloze, da unosimo hranljiva vlakna. Izuzetno se dobro mogu potvrditi rendgenom i endoskopijom. Upala divertikuluma izaziva nakupljanje fekalnog materijala, to su upale, bolovi - rekao je on.

Crveno meso

Namirnice koje preporučuje su pomorandža, mandarina, jabuka, kiseli kupus, turšija, spanać, luk... To će sve razrediti stolicu koja će samo da "protrči" kroz creva i neće praviti problem ako imate ove tegobe, rekao je dr Perišić. A koga najčešće pogađaju?

- Adolescenti, mladi odrasli i stariji. Pogađa naročito mlađe, njima ne bude dobro, naduti su, imaju bolove u stomaku, zatvor, lako se umore, krče im creva i ne spavaju dobro. Dolaze na preglede, i onda shvate da ne mogu da svare nefermentabilne ugljene hidrate. Za 15 dana izmenjenom ishranom taj problem sa popravi, budu odlično - rekao je on.

- Dijeta utiče i na psihu, na to kako ćete biti na poslu, u ljubavi... Moramo jesti dobro komponovano, mora biti komad crvenog mesa - sa origanom i ruzmarinom, maslinovim uljem, uništiće oksidante kada se griluje. Pa 15 odsto obroka neka masnoća, komad slanine možda, da stegnemo mišiće. I voće, da unesemo antioksidanse - dodao je profesor.

Ne cedite voće

Kada je voće u pitanju, svakako je bolje celo nego ceđeno, zbog hranljivih vlakana.

- Pojedite celu narandžu, nemojte je cediti, unećete mnogo više nesvarljivih vlakana. Ako doručak treba da ima 350-400 kalorija, tu neka bude mesa oko 100 grama. Masti oko 20 grama, to je šnita slanine. Kafenu kašičicu maslinovog ulja ako pržite jaja, to su neki orijentiri - savetovao je prof. dr Vojislav Perišić.

- Tanko crevo, neka infekcija zbog hrane, bakterije počnu da prave haos. Fermentacija i truljenje se događaju, teško je dokazati to jer mi ne radimo tu vrstu testova, koje je poreklo gasova koji se izbacuju. Kod nas se radi dekontaminacija creva, uzimaju se lekovi koji unište loše bakterije. To je privremeno rešenje, iako je veoma čest problem - zaključio je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.