ŠTA JE SEPSA zbog koje je hospitalizovan Saša Vidić? Polovina obolelih ulazi u SEPTIČKI ŠOK gde je smrtnost 60 procenata

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 19:06

ŠTA JE SEPSA zbog koje je hospitalizovan Saša Vidić? Polovina obolelih ulazi u SEPTIČKI ŠOK gde je smrtnost 60 procenata

Otkrijte šta je septičko stanje i kako se manifestuje

Poznati srpski stilista i kreator Saša Vidić preminuo je danas u 52. godini u KBC "Bežanijska kosa" u Beograd gde je primljen zbog septičkog šoka.

Kako Kurir nezvanično saznaje, Vidić je kasno sinoć dovezen u teškom stanju i odmah priključen na respirator. Prema rečima izvora, u pitanju je bilo septično stanje, te je stoga proglašen mrtvim usled kardiorespiratorne insuficijencije, a definitivan uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je zasad nepoznat.

Sepsa je veoma teška infektivna bolest, koja može da ima fatalan ishod. U 80 odsto slučajeva izazivaju je bakterije, a u manjem procentu uzročnici mogu da budu i gljivice. Nastaje prodorom bakterija u krv.  Od sepse svake četvrte sekunde neko umre u svetu.

Bakterije su praktično svuda oko nas, i o tome treba da vodimo računa, pogotovo ako nam je imunitet narušen. Zbog nerazvijenog imunog sistema, sepsi su posebno podložne bebe do dva meseca, zatim starije osobe jer je njihov imuni sistem oslabljen, ali i ljudi sa imunokompromitujućim bolestima, a najviše pacijenti koji su zbog prirode oboljenja podvrgavani zračenju, hemioterapiji ili drugim lekovima koji smanjuju imunitet.

Ponekad simptomi liče na sve infektivne bolesti. Bolest se uglavnom manifestuje jezom, drhtavicom, visokom temperaturom iznad 39 ili niskom ispod 36 stepeni Celzijusovih. Obolela osoba ubrzano diše, a ima i ubrzan rad srca. Pregledom krvi konstatuje se porast ili pad leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca, čija uloga i jeste da organizam čuvaju od infekcije. Pad krvnog pritiska i to gornjeg ispod 90, predstavlja ozbiljan simptom septičkog šoka koji odražava teško stanje u kom istovremeno trpe mozak, jetra, srce, bubrezi, rekao je infektolog profesor dr Darko Nožić, za portal Na dlanu.

Još 2020. godine, modni kreator Saša Vidić javio se u Urgentni centar u Beogradu gde je tvrdio da ima halucinacije zbog koje su trajale neko vreme, prenosi Nova.

Poslednjih godinu dana Saša je vidno smršao, a imao je i problema sa jetrom, piše Blic.

U KBC Bežanijska kosa primljen je u veoma teškom stanju, gde biva priključen na respirator.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.