SRBI sve češće SLAVU ne slave u svom domu, već po RESTORANIMA - pravoslavni sveštenik poručio BITNU stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2023, 21:40

SRBI sve češće SLAVU ne slave u svom domu, već po RESTORANIMA - pravoslavni sveštenik poručio BITNU stvar

Slavu bi bilo, najpreporučljivije, slaviti unutar male crkve. Mala crkva jeste porodica, odnosno dom, ali sve više ljudi slavi po restoranima.

Krsna slava je među Srbima uobičajena stvar. Proslavlja se u krugu porodice uz najbliže prijatelje i familiju. Svečana trpeza je sada već uobičajena stvar u svim krajevima, ali ono bez čega slava zapravo ne može da prođe i što svaki domaćin mora da obezbedi su slavska sveća i kolač.

Međutim, postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << običaj da se slava proslavlja u kafani uz muziku, a evo šta o tome misle pravoslavni sveštenici.

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović za RTS.

On je dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

- A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - istakao je Radović.

- Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave - zaključio je Radović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.